[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (8)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你都放棄咗#2 個pin了
頭3日留係台北 之後先去台東玩
之後就返台北搭機返香港
台北去左好多次 都冇諗留太耐
呢2日台北好大風...後日走人驚飛唔到
唔記得左
我收工番去pin 番
第一次去台灣同埋台中搭車爬左好多文想上黎confirm下

1.如果到左台中高鐵站想去台中車站,首先要行過去台鐵新烏日站,搭火車兩個站先到台中車站?

2.如果由台中車站去機場係咪台中車站搭302去就得?仲有冇其他快既方法?朝早機驚趕唔切
1. 全中

2. 佢除左坐得耐 最方便應該係佢LA...
你預1個鐘多D 度 你早機幾點?? 朝早無咩車就會快D
撞岩亡命司機 仲正
1. 轉車行法既概念無錯,只係實際上應該係搭4個站先岩(以站站停既區間車而言)

2. 302行台灣大道大約55-60分鐘,500行中清路大約要65-70分鐘,建議你睇睇班次再決定搭邊架,因為台中巴士普遍唔算密,為等車而等車未必著數
Q:換錢邊到抵?
A:台灣當地用atm換最抵 ,機場就有atm拎錢,但係用atm拎錢 會收手續費 ,自己睇番自己間銀行有無收手續費
同埋記得開海外提款,架atm有印住銀聯logo 就可以拎錢。
排隊換既話,如果係換1-2000 港幣 ,計埋手續費,唔會差太多,但係拎超過2000 又唔想蝕,就一定要用atm ,周街便利店都有得用銀聯拎。

每次ATM 㩒錢 每單一筆交易最多拎20000 台幣 至於可以㩒到幾多次 係睇你張銀行卡 個LIMIT SET到幾多 同埋睇番你用邊間台灣既銀行㩒錢

Q:我D台幣使唔晒可以點算 台灣市區有無得換番D錢架
A: 台灣市區要去換外幣既話,只可以去銀行或者某D酒店會幫你換,所以用唔晒既話 建議都係番去台灣既機場換

Q:想睇下匯率?
A:用銀聯卡就上銀聯網睇,自己計手續費同匯率,如果用plus換 就睇plus既匯率

Q:夜晚唔想落街想叫野食可以用咩app ?
A:一律建議用Uber eat,熊貓唯一既好處就係可以叫Starbucks 有時候
仲有買一送一,但係好誠實咁講熊貓真係垃圾黎

Q:有無邊間酒店推薦?
A:每個人住既體驗唔同,如果巴/絲想問下意見既話,最好寫埋預算,幾多人住,如果本身已經有心儀目標但係又唔肯定呢間好唔好, 亦都可以擺埋上黎一齊討論交流,睇下幫唔幫到你

Q:想叫車/的士,有咩方法?

A:如果係台北新北台中高雄桃園,Uber 優先首選,某d時間 Uber會抵過坐的士,而且台灣Uber既車普遍乾淨過的士。
如果真係要叫的士,line taxi/55688都可以用現金俾。
而你附近有便利店,你又好無聊,你可以行入去用入面部機幫你叫的士

Q:電話卡 有無邊隻好?邊到有得買?

A:首選係中華電信,台灣大哥大/遠傳 只會某d地方收得俾佢好。
呢個係台北既4g speed

一航二航出到去就有櫃檯排隊買,你亦都可以上網買定去到機場再拎
KKDAY 目前有5G 可以預約
https://s.klook.com/c/m3Dp6ZEJXP
https://www.kkday.com/zh-hk/product/38806-chunghwa-telecom-unlimited-4g-sim-card-pickup-at-taoyuan-airport-ezfly-hifi-counter-taiwan?qs=sim%E5%8D%A1%205g
中華電信亦都有5g預付卡賣 但係中華官網目前無得預約拎
https://prepaidsim.twgate.net/index_tw.html

Q:台灣5000消費金 去到幾時 可以點登記?

A:去到2025年6月30號https://5000.taiwan.net.tw/ 自己入去個網頁睇下點登記

貼心提示:記得唔好帶有豬肉製品既食物入境
捉到會罰錢
特別係某航空 飛機餐 個垃圾包 唔好拎入境
1030其實算唔算早機
計返都要8點起身食早餐
1030機 8點先起身食早餐

你確定你趕得切?
係咪要預1個鐘前到機場?
2粒鐘最穩陣
去到check in完入去再慢慢食嘢
我估大機會搭302 500啲站多到有啲恐怖
唔該巴打先
收到你 好多年冇搭過飛機
香港去台灣同樣預2個鐘穩陣?
建議 香港再早D 無U-FRIST 又要寄行李 驚多人排隊

過海關都要D時間
Express啲時間真係極品
抽獎應該揀一卡通定悠遊卡
冇咩分別
唔會中
1030唔算早啦
早幾年長榮7點幾機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞