[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (8)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
食平野夜市4K內夠洗架啦
台幣係咁跌 唔好唱咁多
佢係無啦啦隔一陣就有陣公廁味飄出黎咁 隔離香港人仲話架車係咪有廁所
佢地啲單車係用黎返工
所以好多地方都有
啲站密到癲
重點係平到仆街
想問去景點夜市全部靠call車會唔會好貴
唔會, uber 勁撚平
香港踩單車重衰過做賊
台中有冇咩地方好住
2千蚊港紙夠唔夠食3日2夜
食平野/夜市多數唔收信用卡, 可以預多D現金
中價以上既餐廳多數都收信用卡, 可以簽卡。

不過如果有book高級餐廳/無菜單料理既話可以問定佢收唔收信用卡
出晒名果間瞞著爹就算要4000/1位既都係只收現金
邊忽平 同香港差唔多咋喎
我之前去4日3夜全程uber出入, 交通費大約$1500港紙
台北係起標跳標平過香港
但景點之間距離長啲, 拉均大家差唔多價
你試下4日係香港全程uber 先講一日都$1500
咪玩啦, 邊有可能咁多
除非你咁on9程程都過海來回啦

我當你一日玩4個景點, 搭5次的士
每程都要$300喎, $300夠你機場去中環啦
當你坐10程,每程$150, 講緊差唔多係荃灣去將軍澳車費,
你真係需要一日來回咁多轉?
$1500 一日係誇張左, 我以為你係compare 香港uber, 因為感覺香港uber 貴台灣uber 起碼30%
因為我去台灣uber一定call小黃
所以同的士比較合理啲

Btw 個人覺得台北uber的士比私家車更新更乾淨,價格又平啲
HK Uber X > 台北 Call Uber X = HK的士 > 台北的士
台灣啲的士多唔多短途拒載?好似香港咁
用uber call啦
唔會
唔好意思呀各位巴打
想問吓如果我上次用過特區搞入台証
今次轉用bno申請有冇問題架?
想問有冇人知匯豐張world debit有邊部atm係唔使手續費 見佢機場好似冇匯豐atm
應該得HSBC 先唔收FEE
但係要出去到台北先有
想問下淡水同新北投有咩酒店推薦
新北投想有溫泉浸,係唔係一定要揀咩溫泉會館
唔係唔得
不過最好之後就KEEP住用BNO
唔好一時特衰 一時BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞