菲林機問答區16

998 回覆
0 Like 4 Dislike
垃圾貼牌機
用埋啲不知明支那玻璃
幾千蚊又劏鳩啲文青
變咗電子垃圾
比較想要Pantex出,講咗幾年都係show少少出嚟,都唔知係唔係真係有心出
JCH 都話mint 有心由零開始整真係好難得,希望早過pentax 出唔係都幾頭痕

破壞經典
難得又點?
6000蚊買支那玻璃
得個名係Rollei
都唔講build quality 同qc
好多萬幾蚊支原廠鏡裡面都係大陸樹脂片黎架啦,尤其是大家最高潮個d 非球高折射鏡片。
想問下有部TLR機想俾人抹下鏡可以揾邊個師傅
有人仲肯研究同開發新機算好好
幾中意佢嘅TLR 同RF 即影即有idea

雖然造工真係麻麻
一概中環達叔
好多?即係邊啲?
sony GM2
等睇炒Gear...
哦哦
下欄嘢係咁
雖然有啲貴,但係有人出已經算係咁。就算俾Rollie自己都未必整得出。只希望唔係Kickstarter嗰啲呃錢嘢。同埋佢咁樣嘅定價,我諗分分鐘到時候pantex 出會仲貴
唔買正契弟
Mint都係買個情懷
拎過佢部TL70上手同埋睇過d成像真係諗唔到點賣呢個價
之後果堆RF70仲癲

依家出都係膠機膠鏡
但問題係菲林機既痛點從來唔係部機,係d菲林
咁多年出左咁多部機,咩技術咩工藝都有得玩,點解要俾幾千蚊買部試驗品
講緊6000蚊,買ricoh gr1s搏佢無咁快壞都好過買部貼牌膠
咁呢個都真,不過我諗至少代表仲有人care個Market都係好事嚟嘅。
Care乜鳩,咪又係劏水魚
Leica夠有岀菲林機,你買咗未?
有無買返部m6 re-issue 支持下?
Care個market嚟講,leica都算不遺餘力
咁呢個都真,不過我諗至少代表仲有人care個Market都係好事嚟嘅。
呢個價錢購買兩部真嘅Rollie 35
啱啱認真試鏡先發現原來Nikon 55 1.2同支50 1.8 pancake 最大光圈嘅入光量係一樣
一直仲以為大光圈夜晚影相個快門會有優勢
原來到頭來得個景深會淺啲
依家平啲既slide係咪都係自捲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞