菲林機問答區16

998 回覆
0 Like 4 Dislike
Sunny 16原則下 日頭陽光普照建議收到16光圈 當快門係1/100 而iso100
佢固定F10 同 1/120 日頭入咩影都會over ios100下
仲要iso400

唔怪之得個個都話垃圾機
正常人冇玩過菲林機會有咩?我相信大部份玩菲林嘅人都唔會有
所以我上面咪問大部份人係唔係都係轉jpeg咁玩
咁而家連登玩菲林機最低配置係唔係要投影機?
唔係,最低配置係有enlarger放相
好麻煩咩?比錢就解決到嘅問題
而家啲香港人又窮又要玩玩具.....
Sunny16對呢度大部分既人.....會唔會為難咗佢哋
對唔住
有冇得收返
當我冇講過
你先要搞清楚錢銀同真係落手落腳做個分別先,俾錢係買到,不過俾錢就解決唔到麻煩呢個問題
買個投影機睇相次次都要開機拉白幕諗起都煩
唔係話批評咩,只係我自己真係冇咁多愛同時間搞咁多嘢,就算影相我都盡量唔會執相最多執吓exposure如果真係玩我應該都只會jpeg算

廢柴
有樣嘢我係認同嘅,喺香港生活對於香港人嚟講時間同埋地方都真係好緊絀,身邊好多朋友包括我自己都係出咗國生活先至發現有時間返屋企聽黑膠同睇返以前影嘅士拉,嗰種感覺同埋生活安好真係好美好
外國係真係自然地節奏慢啲
會有時間沖下菲林哂下相

香港scan都覺得要好花時間
第一次睇到4x5既rvp100投個120吋嗰種直接觀看嘅震撼
日本人享受生活真係冇撚得頂
香港都可能嘅
之前用部45機打120上牆睇
到而家都未捨得45正片
無曬45片都仲未捨得
你諗吓你如果要出部即棄機你會定個咩曝光

日日咁好天咩,就算 sunny 都係多兩三個 stop 之嘛
佢得固定曝光,咪攞個戶外中間數囉
入門都係沖相 scan 埋㗎啦,唔好同佢哋癲
辛苦過擔泥
擔泥容易啲,唔洗用腦
Sunny 16要用腦,好難
係度自high都唔知點樣同佢哋討論
你連機都未有
菲林又無用過
想點樣討論?
呢度係問答區就係新手想玩先入來問下,下下都一下all in玩到最高階咩
玩菲林的確係要下下all in 一步到位
因為你宜家唔直接攻頂
過多兩年就無得玩
菲林年年都停產
宜家唔攻頂玩盡佢
等到無得玩先嚟攻頂?

答咗你又唔滿意,呀吱呀咗咁
講緊Leica 都未係菲林嘅頂
投影機都未係頂
你說得對

死傻鳩
笑撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞