【颱風追擊】1705號 奧鹿 NORU(07W)+1711號 尼格 NALGAE(13W)

321 回覆
3 Like 1 Dislike
本人正開始處理00-12年八站風速圖表,
有關資料可在以下網址瀏覽: http://hkgw.netii.net/past_tc_old.html
但製作費時(約一週一張).

目前已完成0606派比安.

btw. 下一個做咩好

驚人發現:計平均,派餅乾仲勁過韋森特

痴撚線天文台嗰次
長洲吹咗30個鐘有多烈風
連青衣都暴埋
反而風水權又掛咗 威返次

會唔會考慮加埋天星碼頭站數據睇埋舊標準

果次派比安最後仲要黎個最後一擊玩死天文台天文台下午四五點開記者會堅稱維港內無烈風唔使掛八果陣,啟德就烈風埋

早幾年有個前助理台長上電視節目
都重係講緊當年冇錯
CPA冇入250唔需要掛8
啲風速數據係食正條雨帶擦返嚟

就俾硬 跟佢嗰套連納沙海鷗都唔使上波
不過想問天文台內部係咪真係有呢個不成文規定?

應該有,咪所謂既豬腰計個風距離使唔使扯波囉
但近年極細環流至極大環流都超多,
個豬腰基本掉左佢得

近年怪風多
正常邏輯冇用
有關資料可在以下網址瀏覽: http://hkgw.netii.net/past_tc_old.html

btw. 下一個做咩好

痴撚線天文台嗰次
長洲吹咗30個鐘有多烈風
連青衣都暴埋
反而風水權又掛咗 威返次

會唔會考慮加埋天星碼頭站數據睇埋舊標準

果次派比安最後仲要黎個最後一擊玩死天文台天文台下午四五點開記者會堅稱維港內無烈風唔使掛八果陣,啟德就烈風埋

早幾年有個前助理台長上電視節目
都重係講緊當年冇錯
CPA冇入250唔需要掛8
啲風速數據係食正條雨帶擦返嚟

就俾硬 跟佢嗰套連納沙海鷗都唔使上波
不過想問天文台內部係咪真係有呢個不成文規定?

應該有,咪所謂既豬腰計個風距離使唔使扯波囉
但近年極細環流至極大環流都超多,
個豬腰基本掉左佢得

落注不能只睇往績
賭仔都識啦
早幾日天文台曾經有報預報路徑同其他機構比偏南偏西好多

而家睇返,呢幾日奧鹿冇如天文台預測行到咁西
反而同原先既大路預報較為接近

嗰日之後嗰報幾個機構都調到條路徑同天文台條路徑相近,所以唔可以話天文台問題

各大機構齊齊跟車太貼
有冇日本既雷達睇下?

屌..
9月去九洲
好驚打風
今年九洲好多風
屌..
9月去九洲
好驚打風
今年九洲好多風

2個姐南瑪都同呢隻奧鹿,
平年數量都未到
奧鹿係風果面既實測暫時唔係好突出,
但下沉相當突出,長崎縣有地方全日低唔過30度

btw. 下一個做咩好

除老炳巴打又更新多幾個1206前既風既風速圖後,兩個新發現:

1,杜鵑暫時係咁多個風各站平均風速最勁同唯一一個各站拉勻有烈風水平既風

2,洛克人仲廢過爛卡,td618

btw. 下一個做咩好

除老炳巴打又更新多幾個1206前既風既風速圖後,兩個新發現:

1,杜鵑暫時係咁多個風各站平均風速最勁同唯一一個各站拉勻有烈風水平既風

杜鵑令流浮山一度短暫10分鐘颶風

login username:Noru2017
login password:Yakushima,Kagoshima

(唔確定,jma best track果時先提有無橫過小島)

btw. 下一個做咩好

浪卡都俾人笑左幾年

1. 睇埋隻鸚鵡先,可能不相伯仲。以前掛風真係緊手好多,相比下韋哥都唔係真係勁到咁

2. 唔好成日拎失敗例子來bin c la, 何況今次係exceptional case, 來緊亦都絕對會再發生 (強風8中0,均速低過20km/h,TS DH交合照上8仔)

btw. 下一個做咩好

浪卡都俾人笑左幾年

1. 睇埋隻鸚鵡先,可能不相伯仲。以前掛風真係緊手好多,相比下韋哥都唔係真係勁到咁

2. 唔好成日拎失敗例子來bin c la, 何況今次係exceptional case, 來緊亦都絕對會再發生 (強風8中0,均速低過20km/h,TS DH交合照上8仔)

鸚鵡好禿,反而黑格比有d期望
韋森特令長洲吹颶風拉高晒個平均值
想睇其餘七站個平均值同派比安比係唔係低啲

青衣不適用
佐世保藍天白雲 但尋日開始好大風 睇apps 5-7m/s
1st login password:Yakushima,Kagoshima
2nd login password:Tanegashima,Kagoshima

(唔確定,jma best track果時先提有無橫過小島)

btw似乎掠過九州東面近海唔上岸九州直奔四國,機構連ec都炒
另外尼格已轉溫
1st login password:Yakushima,Kagoshima
2nd login password:Tanegashima,Kagoshima

btw似乎掠過九州東面近海唔上岸九州直奔四國,機構連ec都炒
另外尼格已轉溫

不過要bin梗bin gfs個870hPa
掠過晒兩個島氣壓站實測得970hPa
佐世保藍天白雲 但尋日開始好大風 睇apps 5-7m/s

長崎下沉好勁全日低溫30.2度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞