[海洋生物(2)]淺談海星/海膽/海參

108 回覆
178 Like 1 Dislike
樓主讀依d有冇學潛水落海睇下?

有呀
聽人講發海參嗰陣時只要有一滴油 hi到海參,就會整硬條海參唔食得,點解會咁

呢個我都未聽過,等你話番比我知點解

有呀

有呀

唔明
有個有趣啲嘅資料係人類(同所有脊索動物)同echinoderms嘅關係係近過同其他嘅無脊椎動物
其他invertebrates係protostome 係胚胎個時第一個開口係之後嘅嘴
相反 chordates同echinoderms 係Deuterostome
胚胎第一個開口係肛門
即係你人生有一個階段只係一個asshole
巴打有冇興趣講吓海獅海豹海狗海象既分別

牙有冇外露
耳仔形狀
體形大小
大約係咁
其實野生海獅bb好打意
對未知物可以好好奇 會不停試探
有次潛水同海獅BB鬥吹泡 玩撚左半支氣
又間唔中游過黎同你handhand
我上返船,佢又跟住跳上船曬太陽
勁想捉返屋企養
海參掂油會化係咩原理?
海參掂油會化係咩原理?

上網睇左一陣,都係未搵到個原理。不過可能關本身海參可以"liquify"自己身體呢個能力事。

有呀

橋咀麻?
又煮
有個有趣啲嘅資料係人類(同所有脊索動物)同echinoderms嘅關係係近過同其他嘅無脊椎動物
其他invertebrates係protostome 係胚胎個時第一個開口係之後嘅嘴
相反 chordates同echinoderms 係Deuterostome
胚胎第一個開口係肛門
即係你人生有一個階段只係一個asshole

Convergent Evolution?
意思係純粹係咁岩大家都係進化到咁
未必係phylogenic tree上面相近喎
不過embryogenesis 都唔係太熟
等其他有能之士答

關係近我唔敢講,因為始終一隻有notochord一隻無,呢個點要追溯既話可以追到好遠,講緊既係分clade既祖先。
生化巴有料到,因為我都認為係convergent evolution。
不過係度可以帶岀生物學一個重點,有啲外形好相似既物種其實唔太熟,同時看似大纜都拉唔埋既就其實friend底
講呢d就好少人
海膽
海參係唔係好污糟?
海參係唔係好污糟?

可以咁講,因為佢地食沙,所以身體入面成日會有沙
研究海洋生物嘅常見研究方法係點
直接落海觀察
定捉啲黎睇
定大學繁殖幾條
定裝機落水底
如果係啲罕見物種好似深海生物係咪靠解剖沖上海嘅屍黎study,有冇其他方法
會唔會淨係透過翻查同整合過去文獻而冇直接觀察就會有新發現

另外近年發現新海洋物種嘅頻率高唔高
近年又有冇海洋生物絕種
研究海洋生物嘅常見研究方法係點
直接落海觀察
定捉啲黎睇
定大學繁殖幾條
定裝機落水底
如果係啲罕見物種好似深海生物係咪靠解剖沖上海嘅屍黎study,有冇其他方法
會唔會淨係透過翻查同整合過去文獻而冇直接觀察就會有新發現

另外近年發現新海洋物種嘅頻率高唔高
近年又有冇海洋生物絕種

研究方法好多,你所講既都有,視乎你想睇啲咩。例如你要研究海膽,佢地郁得少所以咪可以落海睇。不過通常都係裝go pro,因為我地想無咁多disturbance既情況下睇。

深海物種通常都係派潛艇落去影相。同時都有一啲裝置可以吸水捉細小既specimen

唔會,文獻只會講已有發現,你可以點推算到新物種 最多都只會話重複

以我所知唔太高,因為近年有關海既研究主力係物理,climate change方面。

Extinction rate 好高,因為海洋生物比陸上生物既sensitivity to environment更高,少少物理變化可以連鎖好多野。
點解海底仲神秘過太空 入深海目前最大既問題係咩

應該太空神秘啲啦,咁大。

目前最大困難係錢

講笑姐,最大問題係水壓,同埋你點樣上番黎

最大問題係你落左去 根本無意思
搵到礦場又點 無可能挖到
深海除左有未知品種
真係無得益

咁樣講啦
做得科學研究都唔揾得幾多錢
有無得益其實係睇你既心態/目標

科研的確搵唔到錢
但其實背後好多科研都係理商家科水
巴打有冇興趣講吓海獅海豹海狗海象既分別

仲有煮法
海狗係咪可以整神鞭丸
有冇邊度可以睇到最近絕種物種
有嘢絕種我從來都唔知

同埋絕種生物發現個程序係點
有啲專家寫paper引數據講某隻野絕種
定有個機構專門處理關於海洋生物絕種嘅事
有冇邊度可以睇到最近絕種物種
有嘢絕種我從來都唔知

同埋絕種生物發現個程序係點
有啲專家寫paper引數據講某隻野絕種
定有個機構專門處理關於海洋生物絕種嘅事

Google IUCN Red List
海參掂油會化係咩原理?

上網睇左一陣,都係未搵到個原理。不過可能關本身海參可以"liquify"自己身體呢個能力事。

https://kknews.cc/zh-hk/food/laemj2.html
即係自殺?
海參掂油會化係咩原理?

https://kknews.cc/zh-hk/food/laemj2.html
即係自殺?

唔係,可以變番固體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞