[海洋生物(2)]淺談海星/海膽/海參

108 回覆
178 Like 1 Dislike
今日又同大家淺淺地講下最受港男港女歡迎既海洋生物

呢三種海洋生物可以歸納做Echinoderm,Echino-有刺,derm – 皮,大家可以聯想佢地做有帶刺表皮既生物。作為一隻居住係海底既生物,佢地又點得意法呢?

形狀
Echinoderm最明顯既特點在於佢地係radially symmetrical,睇落非常順眼。

而且,echinoderms係有一個所謂”endoskeleton”,所以大家有時會係海邊見到有佢地既殼,其實係佢地既骨

刺與管足
作為echinoderm,表皮有刺其實好基本。但唔好以為佢地咁硬就無mobility,其實有好多tubefeet(管足)會伸出黎,移動佢地既身軀。

飲食習慣
由於Echinoderms 都分左好多物種,我地要明白佢地既飲食習慣都會唔同。例如好多海參係Suspension/deposit feeder,只會不停食沙/吞水,從而吸收入面既有機物。

又例如海星,會將反自己個胃出去,係外面消化食物再帶番身體內。

大部分海膽都係”Grazer” ,佢地有一個結構叫 "Aristotle's lantern",姐係個嘴。會刨石上面既青苔,或者食海藻。

非常值得留意既係,好多地方由於”Trophic Cascade” (簡單地講就係一個因頂層捕食者數量減少而導致既連鎖較應),海膽數量大增,結果成個kelp forest比佢地刨晒。

Water Vascular System
呢個控制海水進出身體既system係echinoderm獨有既。透過多個器官同管道,海水會進入同停留係佢地身體內,用作例如氣同體交換, 營養運輸,再排出身體外。同時利用水壓,有D海星會利用呢個system可以控制自己管足既移動。

繁殖與成長
Echinoderms 既繁殖方法都有好多,例如有d海星會進行單性繁殖。分開一隻手出黎,會變兩隻海星

不過最普遍既都係有性繁殖。男性女性都會將sperm同egg直接射出海水,並係茫茫大海中相遇。受精後embryo會經歷一個完全變態,流浪大海既過程,見下圖。由於呢part有涉及到成個echinoderm既evolution history,我暫時唔多講。

煮法
所謂食海膽食海星其實都係食佢地既gonads,個人鐘意新鮮地成舊放係紫菜上面食。原理好似蟹子/魚春咁,識食呢就一定係成舊食,唔通逐粒逐粒食咩

有唔明可以隨便問/指正 其實琴日開過無人理
成個post最正係食法
仲有海星湯同海參扣鵝掌/鮑魚
留名
喺海捉海膽即開即食好撚正
刺皮動物射精屙卵落海
精同卵結合嘅機會應該幾低
lm

我有一次見到野生海膽,不過果時未讀過 結果我自己即開食,食埋啲內臟
刺皮動物射精屙卵落海
精同卵結合嘅機會應該幾低

其實有啲誇大左既,唔係真係「大海」。不過事實係咁

佢地有好多策略去overcome呢個問題。
例如大家會儲埋好多一次過射,所以點解會有當造既季節就係咁解。
又例如大家會住埋一齊,方便相遇。

不過最普遍既都係有性繁殖。男性女性都會將sperm同egg直接射出海水,並係茫茫大海中相遇。受精後embryo會經歷一個完全變態,流浪大海既過程,見下圖。由於呢part有涉及到成個echinoderm既evolution history,我暫時唔多講。

雖然好小學雞 但每次見到呢個term都忍唔住笑

想問海星對海洋生態其實係咩弊多於利?
又有煮法
煮法

雖然好小學雞 但每次見到呢個term都忍唔住笑

想問海星對海洋生態其實係咩弊多於利?

呢個term仲要係我老師教我

唔可以咁講,我地追求生態平衡,好少話邊隻物種係幣多於利,通常咁講都係發展商想
樓主無講海參吐條腸出黎嚇敵人既

你唔講我都唔醒起

你唔講我都唔醒起

入黎為左睇煮法

你唔講我都唔醒起

桂花蚌

我有一次見到野生海膽,不過果時未讀過 結果我自己即開食,食埋啲內臟

內臟真係
啲外國人覺得成個海膽入面都好核突 食海膽好嘔心

個啲係腸黎? 去浮潛唔小心踩到佢地噴到成腳都係精咁
我以為似係類似其他刺胞類會噴野保護自己既機制

個啲係腸黎? 去浮潛唔小心踩到佢地噴到成腳都係精咁
我以為似係類似其他刺胞類會噴野保護自己既機制

海參的自衛
海參係被嚇親既時候通常會以噴腸方式自衛,目的係想網住/嚇走predator

啲白色野其實係腸,由於echinoderm有驚人既self regeneration 能力,少少腸算得啲咩
蛞蝓係咪同海參差唔多?
好想養蛞蝓,好靚,但咁鮮色係咪好毒?
海邊捉到啲海膽即開即食,會唔會好易中寄生蟲?
西貢海鮮市場,有好多海膽食
唔知點解我見到呢類生物會起哂雞皮好撚驚
特別海星 直情係恐怖
完全唔覺得意

叫我掂海星我寧願空手拍死隻甲由
蛞蝓係咪同海參差唔多?
好想養蛞蝓,好靚,但咁鮮色係咪好毒?

蛞蝓係sea slug ?
佢地係Gastropods,係螺啲朋友。我諗通常比得你養既都無乜毒掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞