[海洋生物(2)]淺談海星/海膽/海參

108 回覆
178 Like 1 Dislike
點解海底仲神秘過太空 入深海目前最大既問題係咩

應該太空神秘啲啦,咁大。

目前最大困難係錢

講笑姐,最大問題係水壓,同埋你點樣上番黎

莫講話海
暫時人類最盡深入地殼12公里
而地球的赤道半徑6378.1 公里

目前最大困難係錢

最大問題係你落左去 根本無意思
搵到礦場又點 無可能挖到
深海除左有未知品種
真係無得益

目前最大困難係錢

最大問題係你落左去 根本無意思
搵到礦場又點 無可能挖到
深海除左有未知品種
真係無得益

咁樣講啦
做得科學研究都唔揾得幾多錢
有無得益其實係睇你既心態/目標
海星edge of extension咪要有stem cells囉?

樓主可唔可以講下海星既演化,點做到咁既完美星形
海星edge of extension咪要有stem cells囉?

完美星形應該可以用天擇理解? 如果唔係完美可能行得慢D之類

海星好似好多其他有強勁再生能力既生物一樣,身體多處有stem cell

點解echinoderm 有完美五邊星形呢?
五邊星形更易受力,因而有一個更好既protective advantage 比佢地,此說法係Dave Nickols 於1967提岀。參考下圖

但係更值得探討既係,radial symmetry, pentameral symmetry 係一啲更原始生物既特徵,bilateral symmetry 多數係先進生物有既野。點解echinoderm會一開始係bilateral,然後又調轉番番去pentameral呢?呢個問題可以大家討論下
佢地有咩天敵?
佢地有咩天敵?

好多,例如海瀨,蟹,鯊魚,大魚。
巴打有冇興趣講吓海獅海豹海狗海象既分別
有咩因素決定佢地繁殖
會唔會一次甩多過一隻手

海星好似好多其他有強勁再生能力既生物一樣,身體多處有stem cell

五邊星形更易受力,因而有一個更好既protective advantage 比佢地,此說法係Dave Nickols 於1967提岀。參考下圖

但係更值得探討既係,radial symmetry, pentameral symmetry 係一啲更原始生物既特徵,bilateral symmetry 多數係先進生物有既野。點解echinoderm會一開始係bilateral,然後又調轉番番去pentameral呢?呢個問題可以大家討論下

What sort of selection pressure there existed

海星species 對上又係咩?
有冇咩近親,但又唔係同種,可以用黎參考演化過程
幾時講蜆、螺、蠔、青口?#
幾時講蜆、螺、蠔、青口?#

煮法
巴打有冇興趣講吓海獅海豹海狗海象既分別

海象 有 牙
海豹 無 牙

海獅 有耳而且有粗糙既毛
海狗 有耳而且有幼細既毛

利申 上網睇
有咩因素決定佢地繁殖
會唔會一次甩多過一隻手

通常季節係個cue

會,比其他生物整既時候
未講海參 煮法喎

What sort of selection pressure there existed

Predation就係最常見既selection force

對上既意思係指佢地既predator? 有魚,鯊魚,某些mammals,蟹等好多

近親唔同種既意思係?
因為echinoderm 係一個phylum,所以好廣。有隻野幾得意你可以睇下叫Sea Lilies
冇教點煮海參
未講海參 煮法喎

煮法

海參本身無咩味,不過有一種濃得黎唔"傑",膠得黎唔"留"既口感。最好就係用薑蔥冬菇炆
先爆香薑蔥冬菇,落頭/老抽等有d燶燶地既豉油味,落鹽糖炒,再落酒deglaze,落湯/水煮滾,再落海參慢炆 拌以白菜/西蘭花(係精髓黎)

真係飯都食多幾碗

Predation就係最常見既selection force

對上既意思係指佢地既predator? 有魚,鯊魚,某些mammals,蟹等好多

近親唔同種既意思係?
因為echinoderm 係一個phylum,所以好廣。有隻野幾得意你可以睇下叫Sea Lilies

係呀 我係想指phylum個啲
淨係識kingdom, species,但中間個堆太多分類,以前除左species 外都好少讀啲分類

lm
留個名先
樓主讀依d有冇學潛水落海睇下?

上次潛水見倒成地哩啲,係咪海參嚟㗎?食唔食得?

我都見過依d,覺得成條屎咁又唔識郁
聽人講發海參嗰陣時只要有一滴油 hi到海參,就會整硬條海參唔食得,點解會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞