[海洋生物(2)]淺談海星/海膽/海參

108 回覆
178 Like 1 Dislike
樓主無講海參吐條腸出黎嚇敵人既

個啲係腸黎? 去浮潛唔小心踩到佢地噴到成腳都係精咁
我以為似係類似其他刺胞類會噴野保護自己既機制

海參的自衛
海參係被嚇親既時候通常會以噴腸方式自衛,目的係想網住/嚇走predator

啲白色野其實係腸,由於echinoderm有驚人既self regeneration 能力,少少腸算得啲咩

鮮噴桂花蚌
海邊捉到啲海膽即開即食,會唔會好易中寄生蟲?

香港海域就唔太好喇
有機會中,不過唔大,因為海水環境寄生蟲較少。
巴打既動物POST好正
繼續開繼續撐

請問海星依類主要係食物鏈邊一層?
佢地係大海入邊擔當住咩角色?
海膽點解會出現兩種生長成成年嘅方式嘅?咩情況下會進行呢兩種生長方式?
巴打讀生物?
想問下巴打海刺同海膽係結構同生態上有咩分別
曾經試過隻腳hi到海刺,痛到仆街 仲有條刺仔留左係肉入邊,要整返出黎先無咁痛
lm
巴打既動物POST好正
繼續開繼續撐

請問海星依類主要係食物鏈邊一層?
佢地係大海入邊擔當住咩角色?

海星應該係secondary consumer
海膽則primary consumer

一個食草一個食肉,支撐其他上面level既consumer
究竟點樣決定一隻深海生物可唔可以生食
講埋Echinoderm嘅evolution history啦

想問海星如果單性繁殖嘅話
點樣進化適應環境
海膽點解會出現兩種生長成成年嘅方式嘅?咩情況下會進行呢兩種生長方式?

關乎evolution既問題。不過我要番去睇下先答到你。通常我會認為因爲佢地祖先係咁,然後演變做海膽
支持巴打繼續出帖
想問下巴打海刺同海膽係結構同生態上有咩分別
曾經試過隻腳hi到海刺,痛到仆街 仲有條刺仔留左係肉入邊,要整返出黎先無咁痛

海刺係海膽既其中一隻品種
姐係海膽同海星係無肉食

係,通常食gonads
講埋Echinoderm嘅evolution history啦

想問海星如果單性繁殖嘅話
點樣進化適應環境

我隨量講下,因為仲未conclusive。
我地見到echinoderms有一個奇妙既development 旅程,點解會變咁多呢?而點解又會係由planktonic(浮游)變做benthic(住海底)咁大分別呢?
以下呢個pluteus larvae為例

呢隻幼體有Bilateral既symmetry,而且有cilla比佢地游動。呢個我地相信就係佢地既原始狀態。換句話講,佢地既祖先可能係咁既樣。至於點解會metaphor 去依家既樣,#insert_natural_selection。由於echinoderm擁有鈣化內骨,化石証據唔少,發現其實佢地進化唔多。最值得講既都只係管足由只係用於捕食到依家可以移動身體,同埋變成oviparous (產蛋)既能力

至於點解單性繁殖可以仲生存,只可以話佢地變得唔多

上次潛水見倒成地哩啲,係咪海參嚟㗎?食唔食得?
呢三隻受歡迎咩
點解海底仲神秘過太空 入深海目前最大既問題係咩
高汁post

上次潛水見倒成地哩啲,係咪海參嚟㗎?食唔食得?

應該係。唔知得唔得
點解海底仲神秘過太空 入深海目前最大既問題係咩

應該太空神秘啲啦,咁大。

目前最大困難係錢

講笑姐,最大問題係水壓,同埋你點樣上番黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞