點解唔買10年期美國國債?

174 回覆
73 Like 15 Dislike
唔係人地派比果d先叫息
T bill係用100$以下買
到期比番100$你

中間果個差價就係派比你既息
我screen 淨用ask yield
其實好似FED加息係影響短債,對長債無乜影響?
咁我哋主力睇返短債就ok?
加息影響最大係長債
幾多厘幾錢入場費先
作為投資者應該問自己嘅投資目標係咩,日後嘅流動性需求會係點。

如果買短債比較多人會係為咗持有到期,當係定期咁做。
長債就比較唔同,機構會攞嚟做長期投資,因為而家買咗就可以避免左日後嘅再投資風險,因為要諗吓兩年後理論上個市場上面就唔會再有咁多高息嘅定期或者國債,而家可以鎖定一個長年期嘅4%回報其實係好吸引。

同時亦都有部份人會係覺得嚟緊唔會再加息好快會減息,佢哋就會買啲長債,到時啱價就放。

當然成年人,最好係唔做選擇全部都買,用債券梯策略去買,咁可以保證到流動性同埋一個相對穩定嘅回報。

但要留意,而家有啲資深投資者睇淡長債,原因係覺得美國通脹會長期比預期高,所以長期國債息仲有機會拉高。
另一個派別嘅睇法係唔會再加息,仲好快會減息,長債有運行。
想問下邊度查到呢d 資料?
係呀傻仔先買債識玩一定all in 股
隻bond 既prospectus, 隻bond hkex listed 應該有得download, 但無listed 就ibank 圍內先有
點解會覺得無風險
可唔可以買TLT取義
提?
但唔知點解TLT 個派息比美國長期債卷 低咁多,
理論上唔係應該差唔多
第一派既人同時係覺得第二派既人太多
Overbought 做成yield 低
再加上利率倒掛
正常長債yield 要比短債yield高

連登需要多啲好似你咁既人
總開支比率 : 1.54%

弱智先買安聯
新鴻基公司,全名為新鴻基有限公司(港交所:86)是一家提供私人財務信貸服務的投資控股公司。總部位於香港銅鑼灣希慎道33號利園。公司現時的執行主席是李成煌。

公司成立於1969年,投資涵蓋公開市場、另類投資及房地產資產,並於為股東締造長期經風險調整回報上擁有良好往績。最近,集團拓展其策略,發掘、推動及支持亞洲地區的新晉資產管理公司。公司亦是亞洲聯合財務有限公司的大股東。

新鴻基有限公司與香港地產公司新鴻基地產沒有從屬關係,亦無股權關聯,只是歷史原因兩家公司均使用「新鴻基」冠名。
債券ETF要考慮股息稅問題
直接買美女抽3成稅
有2手市場唔係要揸十年
有冇人用first trade? 用咩銀行過錢入ft?
LQD仲高息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞