點解唔買10年期美國國債?

174 回覆
73 Like 15 Dislike
因為4.059%唔洗知個current yield 直接拎唔同time frame既黎比較好誤導 直接睇個ytm 咪得
關咩事
Revolving loan 就咁利息疊本金咁滾 (zcb 無reinvestment其實都可以咁睇)
除非你爆 limit. 咁呢個係你planning 問題
建議all in
意思都係想講成個回報除左睇total return仲要睇cash flow
咁loan除左revolving仲有早幾年好興既樓按買bond呢d咪要計
樓按都可以setup revolving facility
你未做過唔代表無
買一大堆bond用coupon還到每期就唔會理啦
其實重點唔係想討論loan既特性係考慮一個投資除左總回報仲要睇cash flow每期個%只係列埋出黎俾上面睇
我都係想講其實cashflow 唔重要, 重要既係你想 achieve 咩 objective. 想 maximize ytm 唔應該俾呢個考慮梆手梆腳
再盡啲其實你 mortgage link 加 amortizing mortgage 都可以係一段時間內當 revolving loan 咁玩, 玩一陣又可以轉按 renew limit
見到新鴻基有隻美元 bond SUNHKC 5% 07 Sep 2026,9% yield 好似都諗得過 (夠錢買嘅話)
買唔起
要PI
呢隻唔關shk 事,好早就賣左比人,財務公司黎
美元本位
從來唔轉做港紙
美國國債用咩platform 買? IB liquidity 好似好低,下下都1000k 鎂先有ask order
美國國債2024 到期嘅T-notes ask yield 都已經>5%
其實到期係咪自動變返美金俾你?IB無收手續費?
睇Ask yield
我買bill 係自動贖返 贖回無收錢
我買美股一日就賺4%十日就賺到國債十年息點解要買國債
點解買bills?好似無息?
無息但係有discount
yield都有5.4
咁會唔會買Note 好啲?
我買2024年一年後到期T notes, ask yield 有5%
每個人唔同需要 覺得啱就買
債價可升可跌
買債一樣可以蝕錢
一日4%
2個月夠做宇宙首富了
你咁有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞