點解唔買10年期美國國債?

174 回覆
73 Like 15 Dislike
唔明你買$1000係指 face value 定投資額
前者你會收番face value加票面利息
後者你自己將投資額除 face value
買咗HKD 1,167,295
5.375coupon rate
八年後總數可得利息係咪$62742*8 ?
唔熟 細力啲屌
你發生咩事?
乜嘢“年年兩球”
連登仔都忽視成長動能
自己做債券梯。買新債cover
其實係咪好過做定期
有需要可以即賣唔駛罰息
係要計兩次港美匯率差價同入錢出錢手續費
Suppose yield to mature 4%
佢講到年年派4%
你用咩錢買,港幣?
買半年-3年好過
In long run, stock better than bond
唔知你點計美元rate,但應該無錯,每半年派一次息,打算用嚟入voo
岩既 但實際嚟講,你係冇收到5.375%
因為你買入去嘅時候係108蚊
到期得返100蚊,所以ytm 細過5.375%
我望咗息率嗰度,定係應該跟右上個yields
hmm,條 formula 有啲複雜
啫係先計yields ,再減8蚊嘅嗰條數對嗎
睇右上角

簡單d 講佢100票價,每年俾5.375你
但你108買,變相貴左而買少左
咁計番你條大數回報率少左
多謝巴打賜教
投資額。即係到期年化嗰個%,已經包括埋揸一年派嗰兩次息?
Us-t
Threads
哩個咩 app 嚟
errata: 後者你自己將投資額除 face market value 乘前者

>即係到期年化嗰個%,已經包括埋揸一年派嗰兩次息?
yes
但 YTM 計法會當你 reinvestment return on coupon 都係一樣
其實都係普通加減乘除
總之你乜都唔識淨係想睇到期總共可以收到幾多錢就咁睇你買左幾多 face value 同期間會派幾多 coupon 就得
IB呀
笑撚死 yield同coupon rate都未識分學人鳩up
係,5.375係票面息率。
所以要睇右上角,係4.059%
即市場仲預期緊美國遲早衰退,遲早會減息。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞