點解唔買10年期美國國債?

174 回覆
73 Like 15 Dislike
大家點睇債務上限2025年再review?
買安聯派息基金好過一係貝來德環球基金
點買?
Lm
點解唔買30年?
要買都唔係而家買啦
牛牛
梗係唔係咁解讀
coupon> yield, 只係代表而家yield低過佢當日發行時既yield. Bond price咪會高過$100
Coupon 5.375
Current yield 5.375/108 =4.97%
YTM 4.059
實際係你用108買每年收5.375。息既回報4.97%
但到期要本金輸番$8。所以整體年回報4.059%
Up mud 十年債個yield還十年債
係 只不個一個用yield報價一個用bp 報
唔明你講乜。回緊上面邊有講咩十年債
4.059就係張債既yield 4.97%唔知咩黎同埋唔係咁計😅 同埋準確d講個價未包accrued interest,你買果陣要比番d息人先計到
唔係討論緊accrued interest, 你計埋第一口邊得閒計咁detail講緊成個年期既current yield

Current yield拎黎參考。用處係當你要cash flow例如套息就有用。好似zero coupon bond你有yield無息
Zero coupon 一樣有ytm,咁計都反映唔到個真實yield 睇ytm 好過啦
所以咪話有yield無息。用黎計cash flow
如果你有用過bond portfolio黎做孖展就明。極端d你成手zero coupon點還孖展息
師兄識野
識玩一定玩bond ladder
仲加息 訓左幾耐
不過一宣佈停加息基本上都唔洗咁玩用長d期鎖住仲好
除非自己要特定每段時期draw錢
因為佢問回報率 所以咪叫佢睇ytm 唔係睇呢個
所以整體年回報4.059%
<其實我寫得好清楚。唔明有乜好拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞