[Mac撚] 用家/買機集中討論(8) iMac Pro核融合反應爐

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

2015 15” refurb 點睇?
i7,獨顯,16gb ram 1tb ssd

你舊嗰隻衰咩先,無壞無盛的話唔係慢過新13"好多,尤其nTB
講效能15"同iMac當然分別會明顯d
去Geekbench mac browser搵番自己舊款,對比目標幾款個single core score應該大概會有個idea
https://browser.geekbench.com/mac-benchmarks
外置mon可以有好多選擇,不過既然一炮過想換咁iMac 4k/5k會抵屌好多而隻mon係中高階貨色

https://support.apple.com/kb/SP649?locale=zh_TW&viewlocale=zh_HK
我舊款係呢隻最低配
2.5GHz i5 3MB L3, 4gbDDR3 ram, 500HDD
慢撚到便秘咁 開個firefox都要等
開logic pro要開5分鐘
已經頂唔順賣撚左

講左唔會考慮15"
如果買得mbp +mon 就係要流動性 會想要部輕d
但係同一個價錢iMac個spec又好d
所以會考慮埋個mon究竟要幾錢
買touch bar不是問題 但我自問覺得條bar無咩用
只係買個cpu好d 想知係唔係真係差好遠

我有教育價,亦可以睇埋notebook ownership
不過係咪notebook ownership d機都係舊款?
上面巴打推2015 mbp,係咪2017好多問題?

換過隻hhd做ssd應該已經得

2017款之間差唔遠,但同2015就拉遠左,唔好諗

依家買2015做文書以上嘅工作就真係爭啲
我前排心思思想學做MacBook做音樂
都feel到部2015底配已經唔係好夠力推

所以買2015 15” 頂配

果時冇諗咁多
淨係諗住之前果部老爺Win機係i5/8gb ram仲要行HDD都夠做有餘
咁買番呢個spec嘅MacBook實冇問題
用落其實係好順
不過依家要求高左好多
其實BT落external hdd係咪真係唔會經個local drive
其實BT落external hdd係咪真係唔會經個local drive

要睇個software點做 caching.
尋日收到部新 imac 27, 由我部舊 mac mini (已自行換ssd) 經lan 過兩百幾gb野都係用左一個鐘, 幾爽
尋日收到部新 imac 27, 由我部舊 mac mini (已自行換ssd) 經lan 過兩百幾gb野都係用左一個鐘, 幾爽

我2號係aos訂左部macbook pro, 琴晚話係上海運緊落黎, 但sf預計9號前先送到黎, 今日撞正星期日, 最快可能都要聽日先有

我2號係aos訂左部macbook pro, 琴晚話係上海運緊落黎, 但sf預計9號前先送到黎, 今日撞正星期日, 最快可能都要聽日先有

你可以打上DHL 約時間

有無邊啲已知唔經 local?

直接將個bt software裝落external得唔得

佢地用SF寄過黎, 唔係DHL

你舊嗰隻衰咩先,無壞無盛的話唔係慢過新13"好多,尤其nTB
去Geekbench mac browser搵番自己舊款,對比目標幾款個single core score應該大概會有個idea
https://browser.geekbench.com/mac-benchmarks
外置mon可以有好多選擇,不過既然一炮過想換咁iMac 4k/5k會抵屌好多而隻mon係中高階貨色

https://support.apple.com/kb/SP649?locale=zh_TW&viewlocale=zh_HK
我舊款係呢隻最低配
2.5GHz i5 3MB L3, 4gbDDR3 ram, 500HDD
已經頂唔順賣撚左

講左唔會考慮15"

不過係咪notebook ownership d機都係舊款?

我前排心思思想學用MacBook做音樂
或者2019年會換部勁少少

2015打爆可以好勁,不過係15"唔係13"
講真既然用開13" form factor就唔好轉
2017MBP我講得要響續航同performance兩者入面揀左,之後先知應該要nTB定TB
如果要電,nTB唔轉i7只加16GB RAM
要performance就頂配TB i7都係16GB RAM
SSD就睇budget,512性價比最好不過如果唔夠要焗食1TB
你會PS logic 剪片應該15"仲好因為有獨顯,不過一定要13"的話我會揀TB,唔好慳,幾年後會好似你部2012咁唔上唔落

岩岩見到notebook ownership出左款 未有價
見d機款都係2017 不過好似得標配?
大學機係咪一向都無得加ram?

其實仲諗緊mbp 13" + mon定imac
有咩mon抵屌 大約咩價錢 (唔好意思完全無concept)
其實都可以唔使用到4k咁靚(窮 )

唔洗4K嘅話
咁dell果啲2K moon $2000幾都ok
不過條轉插線我唔識搞
你可能要追post睇下邊條啱

其實iMac27本身個5K moon都值回票價
可能仲平過你買13”+moon
但13”+moon個彈性又大好多

唔洗4K嘅話
不過條轉插線我唔識搞

都話擺唔落27"

個5k university program 都係12xxx. 21.5 就9000到。我都煩緊21.5定27。mbpro 性價比太低。
諗緊 16 refurbished 15" mbp 256Gb 16gbram 定 17 13" 16gb 512 ,價位差唔多好難選擇,但有大mon加4 thunderbolt,quad core 真係吸引....新機又唔知會唔會出back to school,ching 們點睇

唔洗4K嘅話
不過條轉插線我唔識搞

都話擺唔落27"

個5k university program 都係12xxx. 21.5 就9000到。我都煩緊21.5定27。mbpro 性價比太低。

大學生都係13"MBP啦,性價比一件事,汎用性係另一樣
呢個世界全部電腦既spec都係compromise黎,尤其係Mac
21.5" iMac最大問題係加RAM一定要用Apple BTO,如果加埋轉2/3TB Fusion/SSD條數根本同27"差唔多
個位擺唔落就MBP+mon,多好多選擇
諗緊 16 refurbished 15" mbp 256Gb 16gbram 定 17 13" 16gb 512 ,價位差唔多好難選擇,但有大mon加4 thunderbolt,quad core 真係吸引....新機又唔知會唔會出back to school,ching 們點睇

你係唔係budget止步先,如果唔係搞清楚想要13"定15" form factor先
個人覺得揀15"的話姐係有performance要求唔好買2016,spec雞肋過2017
反而13"因為本身都唔太大力,落番去2016慳少少不過唔係雞太多

2015 15” refurb 點睇?
i7,獨顯,16gb ram 1tb ssd

我舊款係呢隻最低配
已經頂唔順賣撚左

講左唔會考慮15"

我前排心思思想學用MacBook做音樂
或者2019年會換部勁少少

2015打爆可以好勁,不過係15"唔係13"
講真既然用開13" form factor就唔好轉
2017MBP我講得要響續航同performance兩者入面揀左,之後先知應該要nTB定TB
如果要電,nTB唔轉i7只加16GB RAM
要performance就頂配TB i7都係16GB RAM
SSD就睇budget,512性價比最好不過如果唔夠要焗食1TB
你會PS logic 剪片應該15"仲好因為有獨顯,不過一定要13"的話我會揀TB,唔好慳,幾年後會好似你部2012咁唔上唔落

岩岩見到notebook ownership出左款 未有價
見d機款都係2017 不過好似得標配?
大學機係咪一向都無得加ram?

其實仲諗緊mbp 13" + mon定imac
有咩mon抵屌 大約咩價錢 (唔好意思完全無concept)
其實都可以唔使用到4k咁靚(窮 )

佢地用SF寄過黎, 唔係DHL

邊間送貨都係一時時

唔洗4K嘅話
不過條轉插線我唔識搞

都話擺唔落27"

大學生都係13"MBP啦,性價比一件事,汎用性係另一樣
呢個世界全部電腦既spec都係compromise黎,尤其係Mac
21.5" iMac最大問題係加RAM一定要用Apple BTO,如果加埋轉2/3TB Fusion/SSD條數根本同27"差唔多
個位擺唔落就MBP+mon,多好多選擇

我唔係大學生好耐
係有時去旅行會方便少少
搭長途車/搭飛機果時可以做下公事
但其實唔帶都得 去得旅行仲做乜鬼野公事

Portability = 27" 5k mon + independent display card

但我覺得部今代mbp 係代替唔到desktop. D ports 實在太過份。

你係唔係budget止步先,如果唔係搞清楚想要13"定15" form factor先
個人覺得揀15"的話姐係有performance要求唔好買2016,spec雞肋過2017
反而13"因為本身都唔太大力,落番去2016慳少少不過唔係雞太多

係budget 我預最多~15000,因為我唔係真係heavy duty users, 最多都係用lightroom/打下普通game/上下網,同其他idevice 有加成,諗住揾佢replace desktop,i7 quad core對我有無用,我知而家應該用途不大,但我諗住起碼用5年,我部mij fujitsu 15吋highperformance 大牛龜都用左9年,仲用緊。。。所以希望買好少少可以玩耐d..

係budget 我預最多~15000,因為我唔係真係heavy duty users, 最多都係用lightroom/打下普通game/上下網,同其他idevice 有加成,諗住揾佢replace desktop,i7 quad core對我有無用,我知而家應該用途不大,但我諗住起碼用5年,我部mij fujitsu 15吋highperformance 大牛龜都用左9年,仲用緊。。。所以希望買好少少可以玩耐d..

我都係咁諗。諗諗下唔知iMac 好定mbpro 13" 好

Apple d options 真係好仆街,岩岩好令你唔上唔落,Imac 性價比係吸引,但macbook pro可以出街傾project,多個option

Apple d options 真係好仆街,岩岩好令你唔上唔落,Imac 性價比係吸引,但macbook pro可以出街傾project,多個option

有選擇點都好過無

MBP方面,呢個moment係2017 15"頂配最值買,尤其係經ownership買唔可以加RAM加SSD,不過個兩皮價位完全唔係個個入到口
不過iMac都係一樣,27"想轉SSD就要BTO,21.5"連RAM都要

講真如果係搵食,姐係Lightroom export / FCPX rend片快幾個鐘=搵錢快d,如果唔係quad core與否分別不大
15"MBP同iMac帶來既performance如果唔係最重要,咁輕薄/budget多數都係
呢個就係點解13" MBP甚至12"rMB存在既原因
差唔多道理,21.5"係俾有土地問題既人,只要夠位放幾乎應該一定上27"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞