[Mac撚] 用家/買機集中討論(8) iMac Pro核融合反應爐

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
下星期就可以加入Mac嘅大家庭

就快有新機用

買定ram未 好似又升左
求救 harddisk 好唔好買lacie / G-Technology?

就快有新機用

聽日出去睇, 咩事又升...唔通要買4x2加落去?
求救 harddisk 好唔好買lacie / G-Technology?

前一頁答左你喇
「「好」姐係咩先,同你要邊隻spec
單/雙drive RAID我會揀G-Tech,4以上/rack mount就LaCie」
講清楚咩用途,咩mac,同咩budget啦
如果唔係最平既WD My Book夠你用

就快有新機用

供求問題
SO-DIMM一向係laptop先用既RAM所以唔係咁多人買,係Apple先咁叻叻響兩皮野既desktop度用
Ownership個parallels desktop有兩隻

Parallels Desktop 12 for Mac - Education Edition (Medialess)

Parallels Desktop 12 for Mac Retail Box Acad AP + Win10 64bit OEM

即係點?有咩唔同?

唔打機,唔做大型 3D運算
勸你用 VMware
比較穩定
但今年 2隻野都基本會出新版呃錢

( 要係macbook 用window 打機/大型 3D運算,都係轉用bootcamp最好)

即係呢2隻parallel desktop都唔使買?
你講果2隻有無crack
無既話大約要幾錢

呢部16年版 其實呢個價抵唔抵買?
如果翻新 呢個價都買唔到 仲要全新,
雖然都知佢清倉底貨

同埋16同17嘅15吋底配差得遠唔遠 求解答

就快有新機用

咁你用住跟機ram先好過
買太細第日又浪費

前一頁答左你喇
「「好」姐係咩先,同你要邊隻spec
單/雙drive RAID我會揀G-Tech,4以上/rack mount就LaCie」
講清楚咩用途,咩mac,同咩budget啦
如果唔係最平既WD My Book夠你用

唔該巴打 眼殘
如果買MacBook pro15吋(平果個),應該升咩配置好?應吾應該升處理器由2.8GHz去3.1?
如果買MacBook pro15吋(平果個),應該升咩配置好?應吾應該升處理器由2.8GHz去3.1?

budget全部用去升ram + ssd
弱弱一問 macbook air 死左機
Ssd 入面啲野仲拎唔拎得返出黎

如果ssd升到1TB,夠吾夠?平時工作睇3d圖
Ram好似冇得升,得16gb
吾該巴打

吾該巴打

吾該巴打

夠唔夠睇你用法
我剩係做緊既野先留係ssd 其他全部放NAS
如果你好多野需要keep既咪買大啲

做3D應該升埋display?有4gb ram好啲
我想問最新果部imac, 可唔可以加到m2 ssd?, 我見2015果部有個ssd位, 諗緊買唔買imac, 但係唔想換左個1 tb harddisk, 想另外加多個ssd

吾該巴打

夠唔夠睇你用法
我剩係做緊既野先留係ssd 其他全部放NAS
如果你好多野需要keep既咪買大啲

做3D應該升埋display?有4gb ram好啲

平嗰部15"升升吓就會變左貴嗰部個價,或更貴
如果咁不如由貴嗰部開始,再睇512GB夠唔夠
我想問最新果部imac, 可唔可以加到m2 ssd?, 我見2015果部有個ssd位, 諗緊買唔買imac, 但係唔想換左個1 tb harddisk, 想另外加多個ssd

iMac有PCI SSD插,不過唔係用m2
出面有轉插不過唔易夾,而且打開部機再痴番埋好大工程
如果舊iMac想換就值得做,如果新買都係死死地氣同Apple BTO啦,仲要有成2000MB/s
如果想盡慳,仲有個方法係插外置USB-C SSD,或者Thunderbolt3

吾該巴打

吾吾吾
吾你老母咩吾
字都唔撚識就死返5P啦

iMac有PCI SSD插,不過唔係用m2
出面有轉插不過唔易夾,而且打開部機再痴番埋好大工程
如果舊iMac想換就值得做,如果新買都係死死地氣同Apple BTO啦,仲要有成2000MB/s
如果想盡慳,仲有個方法係插外置USB-C SSD,或者Thunderbolt3

有無性價比高推介?
唔知speed幾多呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞