[Mac撚] 用家/買機集中討論(8) iMac Pro核融合反應爐

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

BT就不了
唔係會整死hd咩?

都市傳說級問題黎
況且就算係,你問人點chur盡部iMac

好似話個讀寫次數, 用到換機都未用到盡

之前部pc bt chur 爆hd

如果將bt 個prog 裝落機,bt 既野save external hdd 又點睇?

1) test BT就算響內置SSD只係一陣,唔會有幾多GB write cycles
2) 死HDD可以有N個factor,包括用黎日日BT左好幾個月以上
3) 唔撚廢既BT app/commandline可以輕易set cache,減少write次數/密度
4) 響得一個internal SSD既Mac,除非無得選擇,當撚然長期BT就要set destination去external HDD,唔咁做既人就好似自己日日過馬路衝紅燈,有一日俾車撞跟住同人講條街好危險

講多句,成個平衡其實好微妙;一般唔用電腦搵食既人其實無咩野task係可以好似BT咁chur個drive,所以觀察出黎既結果就係BT=死drive
如果你係用HDD咁個壽命係有限,SDD長少少不過都係,響咁前題下就算idle既system如果你run佢一百年,兩個載體都有一日會死
所以成件事就係,你要部野黎用定要黎擺,同埋既然你打算chru個drive咁係唔係應該搵個平d同唔緊要既drive,除非無得揀

thanks 坦白
GHz個數值愈高係咪會愈食電?

用緊mbpr13 2015
完全冇問題

唔該巴打先
想問下巴打會唔會覺得部野好重手?

都幾重手
特別係用慣iPad嘅話
不過部機又唔係重得好過份
舊電夠長氣唔一定要帶火牛
拎黎拎去都還可接受

諗緊買唔買2015 MacBook pro 13吋翻新
又諗緊128gb夠唔夠
又好似好重手
定又新買新好呢
但個價錢係幾吸引

$7xxx果部?
純做文書唔多file/software儲都ok
同樣都係128GB
買呢部好過買Air或者$9988果部pro

夠,128GB加兩TB external

文書用其實2015 13"都幾啱:
平,KB唔閪,機能唔top不過仲未算古董
如果唔介意佢以13"黎講衣家算重,係一個好選擇
(另加送retina,唔係MBA粒粒mon)

唔該巴打詳盡解答
MacPro2017 有咩轉插好用?
想要USB 同HDMI
最好有埋SD卡

Thx
iMac 有冇usb hub 推薦
唔想成日要插後邊
唔想成日要插後邊

岩岩搵到呢個
有冇巴打用過
https://www.amazon.co.jp/dp/B00OGY537Q?t=joyo010b-22&tag=joyo010b-22
唔想成日要插後邊

岩岩搵到呢個
有冇巴打用過
https://www.amazon.co.jp/dp/B00OGY537Q?t=joyo010b-22&tag=joyo010b-22

純USB3 hub不外乎Anker同Orico
(我iMac用緊隻Orico鋁殼10 port)
唔想成日要插後邊

岩岩搵到呢個
有冇巴打用過

純USB3 hub不外乎Anker同Orico
(我iMac用緊隻Orico鋁殼10 port)

補圖

BT就不了
唔係會整死hd咩?

都市傳說級問題黎
況且就算係,你問人點chur盡部iMac

好似話個讀寫次數, 用到換機都未用到盡

之前部pc bt chur 爆hd

如果將bt 個prog 裝落機,bt 既野save external hdd 又點睇?

1) test BT就算響內置SSD只係一陣,唔會有幾多GB write cycles
2) 死HDD可以有N個factor,包括用黎日日BT左好幾個月以上
3) 唔撚廢既BT app/commandline可以輕易set cache,減少write次數/密度
4) 響得一個internal SSD既Mac,除非無得選擇,當撚然長期BT就要set destination去external HDD,唔咁做既人就好似自己日日過馬路衝紅燈,有一日俾車撞跟住同人講條街好危險

講多句,成個平衡其實好微妙;一般唔用電腦搵食既人其實無咩野task係可以好似BT咁chur個drive,所以觀察出黎既結果就係BT=死drive
如果你係用HDD咁個壽命係有限,SDD長少少不過都係,響咁前題下就算idle既system如果你run佢一百年,兩個載體都有一日會死
所以成件事就係,你要部野黎用定要黎擺,同埋既然你打算chru個drive咁係唔係應該搵個平d同唔緊要既drive,除非無得揀

搵唔到你講果條4k
之前話買imac ram果位巴打買左未?
電腦節買會唔會平啲呢
開始吹
MacBook 2018 會轉用 sonder keyboard
https://www.youtube.com/watch?v=0zqYGexbTGQ

https://www.reddit.com/r/apple/comments/6ov1f2/foxconn_insider_team_here_we_are_going_to_be/dkladrn/?st=j5rcht2w&sh=920500ef

They use a magnetic mechanism, butterfly was too unreliable and too noisy. This offers better travel but it's just as thin. The startup is a Chinese / Australian startup funded by Braeburn and Foxconn.
USB-c to proprietary. All other ports are C.
The Sonder keyboard will have one unit with all E Ink. One unit will touchbar function. It replaces the standard butterfly panel.

好old news喎 如果係2018 咁呢個咪吹奏咗1-2年幾?可能唔止 有技術未必等於整得落產品
屋企隻ts-212p nas其中一隻hdd死左
橫掂本身都唔夠位同埋部機好慢
決定全套換過哂
有冇話邊款nas岩mac用多啲?
舊電腦就黎死
想問依家買mac mini會唔會好on9
舊電腦就黎死

仲用緊前兩代U , 又無減價
舊電腦就黎死

平時有影開相 最近想學執相
15年MBP其實頂唔頂到
17版爭左兩K幾但又覺得分別好似唔大
利申:讀書時期係Window用家
電腦節買會唔會平啲呢

部機今天到 一間放工先去ssp買
應該980蚊條16gb
唔想成日要插後邊

用緊呢隻架
https://www.monitormate.com.tw/categories/prostation-30
舊電腦就黎死

iMac21.5 4K 改SSD 已經好好多
電腦節買會唔會平啲呢

應該980蚊條16gb

兩條8G 呢?
電腦節買會唔會平啲呢

應該980蚊條16gb

兩條8G 呢?

去完再上黎報告 大概470一條
開始吹
MacBook 2018 會轉用 sonder keyboard
https://www.youtube.com/watch?v=0zqYGexbTGQ

https://www.reddit.com/r/apple/comments/6ov1f2/foxconn_insider_team_here_we_are_going_to_be/dkladrn/?st=j5rcht2w&sh=920500ef

They use a magnetic mechanism, butterfly was too unreliable and too noisy. This offers better travel but it's just as thin. The startup is a Chinese / Australian startup funded by Braeburn and Foxconn.
USB-c to proprietary. All other ports are C.
The Sonder keyboard will have one unit with all E Ink. One unit will touchbar function. It replaces the standard butterfly panel.

好old news喎 如果係2018 咁呢個咪吹奏咗1-2年幾?可能唔止 有技術未必等於整得落產品

不過今次d料係富士康流出
可能係比prototyping更concrete既stage
舊電腦就黎死

iMac21.5 4K 改SSD 已經好好多

其實翻新機/二手13"MBP2015個spec仲勁,又可以拎出街
自從Mini無左quad core i7之後就廢左武功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞