點解依家D game咁唔襟玩?

88 回覆
5 Like 58 Dislike
賭馬最襟玩
Mmo 最主要係人大左錢多左
缺咩材料可以課金/代練解決
根本無時間去farm去鑽研唔同build
而家搵攻略太方便,一卡耐啲就會想搵攻略刷野都係,會搵個最有效率既方法。

當然可以選擇乜都唔睇慢慢嚟,但咁樣就難啲同其他人一齊討論,因為個個都啲進度都好撚快又會劇透
手機game 都可以好襟玩
pad 玩左10年
skyline呢啲完全可以比你玩成年
同埋minecraft你見YT都大把唔同種類content啦
齋係個紅石機關已經有無限種玩法
可以係minecraft入面整歌整動畫整電腦都得
好正喎每次過關都唔同體驗
而且玩一個角色都可以走好多種流派
俾你開個open world咪又係一大堆流程重複既據點事件
以前啲game嘅設計諗多啲活動俾玩家合作、對戰,任務要一齊做先過到,好難單機自己玩,呢啲都係促進玩家多啲交流,LOL多人玩都係呢個原因,只係唔再係育成game
只可以話年代唔同呀,童話巴
minecraft 依D就真係好野
所以人先係最重要既野,online game果時最大吸引力就係咁,單機game 一早比人限死左點走
你提個問題出黎話點解唔襟玩
咁人地話: 唔係丫, xxx yyy好襟玩架, 你又話你無興趣
咁.... 無興趣 is OK, 但呢個世界唔係你無興趣既野 = 垃圾
(welcome to 連登)
「點解依家啲野食咁難食?」
「XXX好食喎」
「我唔食煮過既野」
我冇否定roguelike
有人鍾意玩成個genre先會存在,而依個genre就係玩法行先

同open world比冇意思,open world嘅指向係「自由」
簡單嚟講就係「自己揀做乜」
即使大家做嘅可能係一樣,兩者嘅體驗都係唔同
你都ON9
20年前一樣有攻略書
一樣可以56K上網睇攻略
行路同自由度做唔到平衡
變左係行路> 自由度
做遊戲嘅門檻 已經好影響創意。
隻game節奏太慢咪又係屌
成日吹奏以前d online game,放落而家d升lv節奏有幾多人頂得順
好多indie game都係精神時間屋
由廢青做到廢中足不出戶都玩唔晒
而家做遊戲嘅門檻係歷史新低
唔少免費game engine
就算商用收費都係隻game開始賺錢先要俾
上架google play同steam門檻又極低
係, 但創意而家少.
唔明點解有D玩家要吹奏以前online game幾日升一級嘅設計
根本呢種遊戲設計就有缺陷
因為你獲得嘅回饋太少
所以而家嘅遊戲先唔再咁樣設計
我明白佢們以前玩online game回憶好深刻,當年非常enjoy
但係踩一捧一大可不必
不過大多數連登仔都習慣以踩一捧一嘅形式討論一樣野
以前要買game書先有攻略
依家禁個制有哂片 逐步逐步教你
我諗起早幾年出MHW嗰陣
某D廢老玩家就開始屌啦
屌隻game同前作比太簡單,話比殘障人士玩,跟住玩兩個鐘就del game
明明World後期歷戰怪已經唔簡單,都仲未到iceborne出就亂屌

開發商辛辛苦苦想降低玩家嘅挫敗感,同時試圖更加focus番戰鬥呢方面
所以就將好多過時,與遊戲核心機制(打龍)無關之餘
仲會令玩家好大挫折嘅遊戲設計移除
例如染色球,合成書,挖礦嘅稿會爛,捕蟲網會爛,企係度先食得藥等等
結果佢地佢制,話唔襟玩
未深入了解過MHW
跟住就開始吹奏MH1,MH2
你可以話太多Game搵唔到
但無可能少左囉
除非你淨睇大廠
No 細廠都有睇 但逐漸逐漸被收購 或頂唔住
遊戲方式創意度係進步極微

*手遊我唔當係正式遊戲
因為d 年輕新玩家中意玩d所謂高畫質大作

隻隻都播片game黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞