點解依家D game咁唔襟玩?

88 回覆
5 Like 58 Dislike
樓主接觸嘅嘢狹窄到笑又要拋個universal statement
講講吓又Spin乜嘢依家出色啲
佢自己已經有咗答案想釣魚or圍爐,唔駛咁認真同佢講
我真係少打機,因為真係唔吸引
E家好多驚夾硬拉長做open world
下下都成百粒鐘, 長過以前好多單機games啦
Stardew Valley
細過果陣會想隻game耐玩
人大左就想隻game唔好用我太多時間
最好夠我一個月既假期爆得完
如果唔係就可能唔記得劇情
或者無左果條癮 久而久之爆唔到機放低左
可以話呢個世代打機佔小數,因為大把娛樂,唔同超任同ps1年代
依家D遊戲麻目曬,冇邊隻真係可以令人上癮
我由covid開始先打機 買咗大概5萬蚊
好多game玩果兩粒鐘又refund唔到
打機嘅人唔係小數,只不過咗多嘅人係玩手機遊戲

而且個人認為打機唔一定要追求耐玩
留意下indie作品,你會發覺當今遊戲世界唔係你諗咁
一大堆要人不斷重玩嘅roguelike game,講玩法唔講畫面
應該轉玩pc
Hoi
GTA
唔關老事,係機齡長所有唔同類型game都玩過哂其實都係大同小異,咪冇哂新鮮感
想當年石器時代解金飛任解成日都好有耐性
而家手機game 解每日任都厭曬時間 愈玩愈冇興趣
時代唔同

以前打魔力/魔獸世界個個年代,多數讀書同後生

大把時間,而且個個年代生活節奏無依家咁快同多花巧

依家玩個啲個班大晒,邊有咁多時間係度升LV打機。

襟玩既你無興趣
然後屌dGame唔襟玩
人生online
我依家隻隻game幾乎玩左30-40%就轉game玩
真係悶到玩埋以前冇玩過既其他類型game
我打機真係劇情同畫風排首選
但睇youtube無得自己控制,感覺係差啲

同埋而家時間真係少左
你想完美通關,細個可以打n周目
而家真係睇攻略,務求玩一次就玩哂所有野
2周目解埋啲任係極限
3周目真係咪搞
我直定仲玩緊Skyrim
裝左好多mods,點玩都唔厭
係好玩 但成年有d誇張
玩牧場類 都係一開始好沉迷
Game時間頭1,2年好玩
結哂婚 d田又自動化哂後
就開始無聊 d錢多到唔知點洗
以前打聖劍傳說都可以n週目
瑪寶兄弟超任個版本爆既次數多到數唔哂
係現代人養到節奏好似有過度活躍症咁
玩過街霸未?
玩過EDF未
我pes2021玩到而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞