點解依家D game咁唔襟玩?

88 回覆
5 Like 58 Dislike
近年既online game / 單機game都係,以前閒閒地玩一年以上,依家一星期都未必有

我覺得資訊流通太快,太快有攻略流出,好多人直接去睇攻略玩,變左好似睇劇情咁

以前我都唔明點解有人睇人打機咁無聊,自己玩唔好?之後睇攻略片我就明,因為搞完一輪都係播番果段劇情出黎,咁做咩咁辛苦去玩/比錢買

另外就係近代遊戲太易玩,就算難都只係較高D怪既血/攻擊,同埋都係太快有攻略,你知道點樣利益最大化,唔洗行冤枉路
睇片都睇抖陰啦
現代人無耐性 要速食
仲點玩到啲要鋪排嘅遊戲
人老左,對game 既新鮮感少左
多咗人冇耐性啫
同一隻game有啲人玩到幾年,有啲兩個禮拜就棄
都錯唔哂
但都同時搞到d game重畫質多過遊玩性
zelda勁撚襟玩
我著重 玩家交流多D,同埋即時戰略,因為有人 ,遊戲性變化自然多
online game 無玩好耐唔清楚

offline game 好多都有mod
淨係rim world一隻已經可以玩幾年
city skyline 又玩幾年

要hard-core 整隻 battle brother 唔用修改

半個鐘就頂唔順
出黎做野果班冇咁多時間玩,讀書果班玩晒手機game
最古時 online, fram 好多, 升 lv 用成個月
果時冇咁多/易搵攻略,會有冒險精神多D,去試下夠唔夠打隻王,同埋我覺得回合制好玩D同難玩D,你唔夠打就過唔到地圖
online game 回合制?
有咩單機game可以玩到成年咁耐
魔力實貝果類,如果即係戰鬥 太易搶怪同逃走 太難死,有一定難度既game先會覺得好玩
起野果類
只係你淨係識玩速食同要睇攻略嘅問題
Rimworld P社驚 Civ dwarf fortress Divinity original sin 2 呢啲100個鐘先上手嘅你玩過邊隻
elden ring幾周目,RDR2開晒支線未,最簡單FF7 打埋hard mode用幾多個鐘
都懶得講啲grinding、砌屋起塔、PVP打rank嘅驚

你自己揀睇攻略睇打機片去破壞煲遊戲樂趣,唔關隻驚唔襟玩事
我玩得最耐係apex 2年幾

你講果D我冇咩興趣,類似玩過戰神,難度只係只王D血多D 難殺D,完全冇意思
lm
以前冇dlc冇課金, 開發一隻game真材實料畀足料你, 而家啲game三成就已經出嚟搵錢慢慢叫你課金dlc補完

90年代有未有上網資訊小, 細個玩fallout 2玩咗三四年先玩咗50%
咁人地咪答左你 玩apex 呢D 一round 就完既速食Game
其他大作Game 都無興趣玩 仲有咩討論意思
即係由頭到尾係你自己問題
唔好講到冇野好玩
仁王1,2襟玩

隻狼就單機超越自己
所以你覺得依家D game比以前耐玩同出色?
耐玩就一定耐玩
出色都一定有唔同出色既地方
以前game耐玩歸根究底既原因都係
冇而家咁多選
亦都冇而家咁多途徑得到

以前街機既街機 主機既主機
街機千百種
主機5678部 d game同獨佔冇分別
一次過買成打老翻 玩玩下都一半load唔到 玩正版幾百蚊隻可以買到幾隻?
計到埋pc 單機10隻有8隻都要買碟
仲未計有d game 要轉語系 又唔兼容之類
Online game唔買碟唔買包就dl 幾個鐘到成日

各種各樣除左實際金錢付出既時間成本非常影響遊玩意欲
好自然就會玩你手邊有既game

再帶落去點解網吧機鋪咁盛行
除左一班朋友聚腳打機
仲有好多一枝公去既係貪多款 齊game 有得揀
我玩完灣岸可以跳舞機 可以玩吞食 可以玩行霸
我玩完cs可以玩aoc aoe 紅色警戒warcraft halflife
勁舞團 各種online game可以嚐鮮唔洗慢慢dl
我原本淨係玩 pro club
上年開始玩完 Elden ring一口氣清哂 ps4 d 魂系
自己唔試幫你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞