唔該啲明星可唔可以唔好再掠人水

125 回覆
767 Like 96 Dislike
屌你,咪撚咁盲撐,勁多大啲嘅韓國藝人搞燒肉店後生啲搞cafe。勝利未坐之前副業大王嚟。有啲女去韓國其中一個行程就係去佢哋開嘅咖啡店坐成日
因為佢係明星所以就唔可以做生意?
台灣啲星個個都開飲品舖先上至明星下至kol
唔係話唔可以
係想佢哋做好啲QC
而唔係出啲狗屎垃圾比fans買
問題割埋明星自己
大把明星就係投資餐廳 損手爛腳
唔好講明星
啲動漫 卡通咪一樣係咁做
佢地自己蝕唔蝕唔關人事
引入大量唔撚係做嘢嘅人喺各種行業先係問題
食明星開既餐飲公司=交智商稅

大把人用我地偉大既中華人民共和國產品原材料再賣貴你4-10倍

大把人一邊屌我地中國,但又一邊用我地中國血汗人民產品賺港幣現金,成班都畜牲黎

唯一辦法:唔撚好去

樓主係咪講緊ak?

AK認甜品店開業半年結業 選址錯人流差 入不敷支蝕幾十萬
https://lih.kg/3434277
用球神同班垃圾造星比?
有無撚腦呀,
你幾紅我唔理 但係你賺錢就唔得!
咪就係,自由市場
如果個明星人氣唔掂,或者盤數營運得唔掂
佢盤生意都自自然然被市場淘汰
一買一賣,你情我願
俾錢既開心,收錢既又覺得work
完全唔知有乜好嘈
係囉 好似填海華喺《門徒》入面講:
「呢啲做生意講供求 有人買就有人賣架啦」
其實問題從來都唔喺啲做生意嘅明星度
問題係出喺啲買家度
而家啲fans就好似上咗毒癮咁
俾一個overpriced 嘅價錢買質素唔成正比嘅product上面有條友講個價包埋買故仔同買情感我真係笑撚咗故仔同情感要計埋落成本度呢啲咪叫掠你水囉
如果你食開樓下間茶記加你情感價你唔屌到佢反艇?
係百貨應百客,但呢個post要討論嘅位應該要係喺買家啲價值觀上,呢啲垃圾墜落價值觀唔應該成主流
冇話針對邊個嘅
係呢幾年Viu嗰堆明星明顯啲姐
你又井底又柒
係真係主流嘅話,就唔會執咁多間啦
佢地當d fans係韮菜咋
定價合唔合理都好睇個人
一個豬扒飯有人覺得50蚊以下先OK 有人覺得80蚊都OK
總之最後市場都係會反映番實際出黎啦
講到價值觀就更加唔應該將自己果套套落其他人度啦
同連登仔講嚟都嘥氣
不嬲都用自己屋企煮嘅價嚟話餐廳個價係掠水
咁又係,overpriced 賣情感註定收皮,個market得啲fans先覺得值嘅話一定longterm run唔到
其實啲fans為咗支持偶像真係可以去到好盡,怪唔得粒星或者佢哋啲公司用低成本出垃圾但mark到貴一貴有人買好撚賺到
因為班fans係笨柒
台灣明星產品最成功係咪曾拌麵
而家連實體鋪都開埋
以前睇開日本明星
拍左條片介紹演唱會產品
講完價錢 佢自己都細細講左句 好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞