唔該啲明星可唔可以唔好再掠人水

125 回覆
767 Like 96 Dislike
資本市場從來都係睇價值,點解佢開有人去,點解你開冇人去,就係因為你間野同佢間野個價值唔同,其實如果響樓主個邏輯去諗,代言同佢自己開舖其實冇分別,都係利用名氣去做marketing,同英超班球星收幾億代言adidas Nike 一樣,就係因為佢地直依個價,而個價值幾多係取決於出錢嗰個人,而唔係你同我
// 香港有萬千「餐館蛇」(專透過幫人搞餐館搵食,瓣瓣賺佣,恰投資者唔熟行,冇時間,於是,在籌組過程中大掠特掠!),專引富有專業人士夾份投資,揚言做飲食生意,有大量現金收入,且香港大部分人乃為食鬼,只要有出色廚師(佢大把介紹),自然客似雲來,火速回本!「餐館蛇」為得水魚信任,再出一招:咁好搵,我也入股!

每人夾一千幾百萬。開業時,當然風風光光,娛樂版大幅報道,親朋戚友又或粉絲湧到,慕名而來幫襯。

發展落去會如何?「餐館蛇」由零開始掠水,由設計裝修到購買廚具,再到樓面設計及生財用具,全部過水狂濕腳,早已在眾多股東矇查查下賺去數百萬。然後,開張後,再夾埋廚房大佬及樓面經理,堅持做所有食材及物料買手,日日賺佣。更無恥的,將名貴食材天一半地一半運走。

眾多股東,包括律師醫生明星,本業忙到失魂,那來時間監察?事實,佢哋對飲食業運作也相當無知!

「餐館蛇」與蠱惑廚師的最大目的,是以最短時間吸乾一眾股東投資後,立即起身去搵第二條群水魚。//

https://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/wealth/lukesir/84560?utm_source=website&utm_medium=copied-text
美國仲多 celebrity brand
Ryan Reynolds 都出酒啦

一日有水魚一日都有呢啲嘢
呀正間coffee shop 算唔算?
唔明點解佢都有fans
咁都唔叫干涉,都唔知點先算干涉,你自己都承認左個意圖就係想人做少啲生意
但似乎你自己都知道你做嘅野徒勞

你呢個又點樣唔係套自己個價值觀落去?
所有爭論都係價值嘅爭拗
你連個用詞都用左價值判斷落去,你叫件事做掠水
理性中立叫買賣、生意
法律啲叫合約,明星賣一樣野出黎fans 買,中間有齊offer acceptance considerations intention
而掠水就係一種價值判斷

問題係你覺得唔抵,呢個係你價值觀
人地中意課金,賺錢養佢粒星,so? 呢個係人地價值觀,關你咩事?
最緊要唔係迫人買,而係有合約精神OACI

用你價值觀去睇呢個世界,咁乜野喜好叫做正確呀?
你夠可以話Marvel 掠水,啲野拍黎拍去三幅被無深度,我就去電影中心睇《亂》睇《親陌》嗰啲嘅
我用自己價值觀去論斷其他野掠水得唔得?
你班友買game買console 係咪又俾人掠水?
打機打到課金又係咪俾人掠水?

要講呢啲就大把例子
fans 買嘅係感情同故事,你估係啲三餸飯嗰味野呀?

見你駁嘴都駁得幾有禮貌,送多段畀你
簡單講,cheap 野係喺條supply curve 度成交,即消費者賺返晒consumer surplus
貴價野係沿住條demand curve 成交,即係price discrimination,商家extract 走consumer surplus

當然,呢樣唔知對你有無用
做銷售或者從商就啱用,其他工作你就當聽下算
但一般黎講,可以睇下Jack Trout 同Al Ries 嘅《銷量暴漲的原理》,唔好當銷售理論去睇,當哲學書睇
仲有《鬼谷子》
學懂人性,就算唔係做銷售,對做人都好有用,起碼會睇化好多野
有錢唔通唔賺咩
代客洗$搵$..
唔算啦
佢未入商台已經做barista日日幾廿杯拉花
未做膠戰已經賣緊咖啡豆
佢都唔係叻做生意 冇耐就退咗股寧願佢擺咗多啲心機做音樂
雖然佢開show唔會好似啲感冒星咁渣流灘
你係咪有病 全世界明星都係咁run
電台同電視節目嚟講 佢都係行實力派路線
開工做齊功課口才好轉數快 表現好過九成artist咪有觀眾緣
利申:唔係fans都respect佢
樓主係咪唔知明星個價值同普通人既價值既差別

Jimmy butler 賣咖啡仲撚狼死
你即係叫黃店唔好做生意啫
做明星就係為搵錢架啦
唔通真係興趣咩
唔該 明星 餐廳
諗起阿正岩岩開個間野
不過佢真係熟咖啡
班撚樣根本無一嘢樣做得叻
有班傻閪fans 不斷追棒呢班廢物、變到自信爆棚以為自己好撚叻,其實係班無任何技能嘅廢人
唔呃傻九呃邊個
咁chanel都掠水啦唔見你話chanel
不嬲都係公我贏字你輸
屌 終於有人同我諗法一樣
用知明度賺多正常人幾十倍嘅收入
但係侵犯佢私隱又唔撚啱

輸打贏要
我唔知點解你覺得咁樣係干涉到人哋嘅自由

我批評一間餐廳係有機會干涉佢嘅業績,但我唔認為會干涉到佢嘅自由,個餐廳老細仍然有自由同權利去繼續run佢嘅業務,甚至改善
我嘅影響力冇共產黨咁大,我網上嘅一句話唔足以將一間餐廳/一盤生意收皮,從呢點睇我冇應以影響到創業嘅自由

同埋我從來都冇批評過啲fans嘅價值觀
好似你話齋,班fans係心甘情願去課金比自己粒星,有佢地嘅considerations同intensions
我理解,我覺得件事唔理智所以我唔會咁做,但係我都冇開口鬧班fans
正如你所講,人哋價值觀,關我咩事

我個重點一直都係批評緊班星overpriced自己嘅products,以唔專業嘅手段去賺其他人嘅錢
呢個唔係價值觀問題啦掛,呢個只係相對客觀咁去指出班星嘅products嘅質素有問題
可能你會話佢哋賣嘅嘢質素差唔差係我個人價值觀判斷
但係事實就係fans以外嘅好多人好唔少都批評班星嘅products,而呢啲鋪頭耐唔耐又會執幾間就正正證明咗佢哋嘅品質唔好,過唔到開放市場呢關
我睇唔過眼嘅事係班星亂搞生意,用名氣斂財
咁樣做跟本就係侮辱咗認真做生意,每日花十幾個鐘去打理自己間餐廳/生意嘅老細

你話掠水呢隻字有價值觀判斷,的確,呢隻字係有主觀成分,不過我都係想通俗啲去表達班星嘅行為姐
退一萬步嚟講
我理性地,比出充分理由去解釋我呢個價值觀嘅形成,再同其他人宣揚我嘅理念
我唔係強迫其他人接受我嘅價值觀,咁樣有咩問題
//呢啲鋪頭耐唔耐又會執幾間就正正證明咗佢哋嘅品質唔好//
商品生唔生存到,可以話同品質有correlation
但唔係全部條件
銷售好多時都係講故事

YT 大哥嗰啲更加有品質反而無咁紅
無乜品質嘅紅到傻
證明品質同啲野賣唔賣得出個關係唔係最大
我quote 嘅書都係講呢啲野

甚至乎回應返你個問題
//呢個唔係價值觀問題啦掛//
呢個係
你大部分所講嘅野都係價值觀嘅問題
純粹畀個地方人哋交智商稅啫
明打睇得好通透 🥛
我主要屌嘅係班星唔係專業,亦都冇心去管理自己products嘅品質

你話Nike請球星去代言自己產品係一樣道理
但係Nike, adidas呢啲公司本身就係成個行業最最專業嘅公司,對自己嘅產品有花心思去做R&D
喺呢個基礎上用球星嘅名氣去boost個銷量其實冇問題

起利用名氣呢方面其實班星同大公司冇咩大分別
兩者最大分別係有冇對自己盤生意上心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞