唔該啲明星可唔可以唔好再掠人水

125 回覆
767 Like 96 Dislike
成日睇新聞見到某某明星開咗間餐廳/甜品鋪/Cafe,然後間唔中又會聽到呢啲鋪頭結業
屌啲明星一紅少少就即刻搞生意,開餐廳,搞乜撚嘢服裝品牌乜乜柒柒
但係佢哋本身唔係做開嗰瓣,又點會做得好
結果就係啲嘢賣到勁貴,品質又差,淨係捻住食嗰名氣嚟掠啲fans水,飲咗頭啖湯之後就hea鳩唔理盤生意由佢放pea執笠
永遠將自己嘅名氣第一時間用起斂財方面+
一啲專業精神都冇
好撚煩,係咪得香港先有咁嘅現象?
全世界都係咁,不過香港租貴就執得再快啲
割韭菜
誰不愛
所以話咩公眾人物都係人,唔好踩咁盡,依個講法係on9

佢哋就係用緊大眾對佢哋嘅「喜愛」嚟賺錢 e.g. 賣廣告, 搞生意, etc

依個時候又話take 唔到其他大眾對佢哋嘅「唔喜愛」,又話搞到抑鬱自殺點點點,就係輸打贏要
樓豬講到好似比人呃過
關你咩事呢毒撚
即係搞得好就唔叫掠水?
願打願捱又唔得又唔係掠你水
點解要怪啲明星用名氣賺錢
而唔係笑班on9仔明知垃圾仲要衝去買
好事黎 多d 無腦粉去 咁其他餐廳咪少d人爭位
對食有要求都唔會去d明星餐廳啦
成日見到d新聞都笑死 一個唔係做開廚既人開餐廳
一律唔食
野又唔係特別好食 價錢又特別貴
其實點解掠水會係問題?
人地有咁嘅膽識企出來比人指指點點,
有膽識開餐廳
你覺得無風險!!??
你有無膽識做咁多野?!
唔掠水點生存
咁係香港人on9姐
人哋有錢唔搵?
不過試過仙后餐廳又真係幾好食😋
啲藝員賺唔少使下啲閒錢做下生意掛
你咪唔好幫襯
又冇人逼你食
我冇
不過喺連登見唔少
只要嗰件product對得住佢嗰價錢就唔係掠水
不過我捻唔到有咩例子
我覺得明星咗為一個喺社會上有影響力嘅人
係需要對自己嘅支持者負責
佢哋咁樣割啲fans韭菜其實同支共有咩分別
啲死柒頭鍾意比人呃錢咪由鳩佢地囉
咁軒仔又真係有心機去run佢盤生意嘅
呢啲咪好例子
我係嚟提醒大家要做個精明消費者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞