有冇買旅遊保險claim到/claim唔到嘅經驗?

173 回覆
14 Like 36 Dislike
之前去旅行唔舒服,睇過醫生打針返嚟都claim到全數2千幾
因為當時我係大阪坐船落九州,班船冇取消,只係延遲出發,所以冇得claim。要船公司取消先有
AXA,比人掉爛左個喼,問維修公司話唔包整,出左封證明信
結果賠左個喼原價8折,有賺
ic ic. 咁唔好彩
axa 同豐隆 都claim 過
有報警單
豐隆就按cap,按類型,找數
axa 就按買replacement 的單同claim 找數
打風取消咗回程班機,我直接refund再買過,另外加多兩晚酒店。買咗axa做唔做到足
AXA 最好 claim 得勁快

唔見銀包、爛喼...影完相交文件交form, 一星期即批...一句bullshit 都無

乜撚藍十字...食屎啦 審犯咁
炒車,claim 足賠畀租車公司的錢
有冇人知如果打風改咗出發日子,成個行程推遲一日,使唔使再買最後一日嘅旅遊保險?
通常保險公司會要你出發前就成張單買過再退返之前嗰份嘅錢
或者填表用endorsement改保障期
你要打去問
呢幾日打風冇人聽…. 今日就出發
個潛水電筒唔知係唔係比d賓仔拎野時撞幾撞之後就唔著壞左. cs問左我之前work唔work我話冇事係潛潛下水就失靈就話唔賠了. 以後有咩壞左都一律當唔見左仲有得賠....
我個rimora 返到來爛左個轆, airline收左個喼拎去整後連個喼都唔見埋, 最後由整喼果間公司係hk買過一個同款新既rimowa比我.
lm想知 有冇人試過claim中銀旅遊保
藍十字 比人偷野 個幾月後賠咗萬幾
有無單?有單可能claim到
爆格/偷/遺漏嘅‘唔見咗’已經好唔同,未必賠要睇保單點寫
好多年張單都唔知去左邊了. 以前買開qbe 未試過唔賠. ( 試過話我冇報警( 潛水船宿)唔賠但我同佢解釋完就照賠) 下年都係買返qbe算.
買咗昆士蘭,係歐洲唔見咗銀包同卡,個銀包仲要係Prada ,最後賠左三千幾
有冇人試過claim 跌左手機,gopro 落水底汁唔番? 其實點證明?
唔見左野,折舊點計?有單同無單係咪唔同計法?
響日本路邊跌低,個頭流哂血,睇咗當地醫院(即係診所),好彩有個故娘算識英文,但俾個英文名佢,佢張單變哂片假名,我都唔知係咪我個名。

買咗 msig, 返到香港 claim 到哂,返咗香港90日內睇醫生都 claim 到,不過應係例牌野
要報案紙?
仲有冇其他?
一定要,要寫有啲咩唔見咗,仲要有埋買嘢既收據,咁佢先可以評估你唔見嗰樣嘢既價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞