羽衣甘藍驗出「永久化學物」 可致癌損生育能力

154 回覆
97 Like 11 Dislike
啱新聞都講咗淡水好多都有PFAS 所以唔關棵菜事
你調轉哂嚟講

佢就係因為用農藥各樣 先提高咗收成,先可以壓低啲價令你有平produce買

我自己嘅rule of thumb 係睇季節做人,不時不食同食多啲本地嘢

好細個屋企都會教 夏天食瓜 冬天食菜
不銹鋼
點毒法
提鍊方法係用chemical solvent
千其唔好聽佢買neoflam 就得

佢介紹嗰個台灣牌子 大古 聽好多feedback都唔錯
不過價錢拍得上LC Staub
鑄鐵(生鐵)、熟鐵、琺瑯鑄鐵、不鏽鋼、瓦煲

玻璃用嚟煲下粥/湯都得嘅,但唔係太多其他用途
kale 我諗更大問題係農藥殺蟲水
香港啲人應該好少食呢啲西菜, 喺西方就...
咁係對環境有毒定啲油有毒?
下下都屎咩邊有咁多屎
堆肥有時係d腐爛的植物/枯榖/枯菇
咪係
琴晚先食完羽衣甘藍
(中國種植)
好似話種牛油果仲會害到蜜蜂
neoflam幾靚….又唔貴

why唔好買?
自己屋企試種過kale,發覺十字花科既植物比起其他蔬菜特別易有蟲咬,特別係d葉會好易咬到一個個洞果d,但非十字花科既植物就算種埋一齊可以完整無缺,對我黎講十字花科類既野係好難種得「靚仔」。
唔知岩唔岩啦,但我個人會覺得市面上既西蘭花/椰菜呢d可以咁靚仔,要大量生產果陣應該都落唔少野。
多業配吹到上天
但再睇返D真實用家comment,多數都係狗也不屌

煮下公仔麵都得嘅

想不沾都係要養返隻鑊
講到chemical就梗係用化學方法去堤煉,仲要多重翻榨又翻榨先至到我地食用油,相比係豬油,豬油天然過呢啲植物食油,但當然我唔都肯定話你知豬油就冇添加嘅,一定健康
但都有報告指豬油、動物脂肪油唔係提高心血管疾病嘅主要原因,俾人潛移默化咗動物脂肪油壞過植物油
都買隻neoflam陶瓷煲或鑊,有隻看門口都方便嘅
不過炒餸都主要用緊隻燕三条熟鐵鑊,唔太重又唔太貴,好過買天上野
咁有咩害?
用化學方法提煉同有害有咩關係
化學物質唔用化學方法
唔通用佛法?

豬油係講緊加熱會出現反式脂肪
買不鏽鋼算啦 唔好嘥錢
飽和脂肪先啱
知道牛油果對生物鏈、環境唔好,但想知牛油果食落肚有冇咩大問題,會唔會好似啲燕麥咁係騙局呃鳩人,好健康
其實食咩都係要適量
燕麥食少少其實完全無問題,問題係D人當正餐咁食,當佢係纖維而忽略佢其實只係一種澱粉
https://youtube.com/playlist?list=PLK4f9nXxrKl2uDPAjG-pmoRQJ6m_xD0xV
堤練完會殘留係油,日日咁食法,食唔少化學野落肚
即係痴底定咩先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞