羽衣甘藍驗出「永久化學物」 可致癌損生育能力

154 回覆
97 Like 11 Dislike
所以是撚旦好味咪食囉
用咩material 既煮食用具好求教
可否講多少少關於牛油果
改用熟鐵鑊啦,寧願食鐵好過食膠粒,而且古時都用緊鐵鑊之類,毒極唔夠易潔鑊毒
成日話專家推薦邊隻食物健康有益
其實班專家咪又係出糧做打手,佢哋免費做研究咩

咁多年以嚟,三文魚、羽衣甘藍、牛油果、燕麥奶等等,咪又係班Marketing 造神咁造出嚟

其實,均衡飲食已經好足夠
油類又係一個例子,咩芥花籽、米糠油、粟米油原來仲毒過豬油
果然藍嘅都係有害
菜名黎講改得最撚型
不銹鋼或鐵鑊都可以,不銹鋼要用304或316鋼。
生意定律
吹奏有益>賣到貴一順>有油水開始多人種>賣得唔貴>提出食咁多唔好>吹奏另一隻
係喺多重過濾之後抽取屎入面嘅有機物嚟施肥
並唔係攞屎去施肥
你咁講法等於平時我地飲嘅水都係雨水嚟
閣下思覺老師嚟?
白咭兵
PFAS追擊手
唔係大唔大棵嘅問題

種嘢種得密唔係最好 會太大競爭 吸收唔到足夠營養陽光水分,又點結果

其實好多嘢google都有講…牛油果唔係你種菜,種一季就有收成,要好撚多年先種到出嚟,所以water used per fruit係好高,仲有運輸成本又高… 好多因素㗎嘛

Whether you start from seed or a nursery-grown tree, one essential for success is patience. Plant a tree, and you'll wait three to four years for fruit. Start with a seed, you may wait 13 years or more. Even so, there's something special about homegrown avocados that make them worth the wait.
易潔鑊真係廚具毒瘤嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞