日圓暴跌!物價高漲「吃飯成奢侈」靠泡麵維生 越南人集體返鄉

427 回覆
133 Like 19 Dislike
越南人係日本做鳩it 咩多數港台印支係日本做it 越南人做地盤就有份,佢地都叫自己做工程師
其實真係咁多人去日本係為左賺錢咩日本人工唔高不嬲都知,依家rate差就咁岩衰多樣姐,仲以為好多人去日本都係出於喜愛
老實講 香港從來都係靠壓榨低下階層既社會
上面啲人咁光鮮你估邊到嚟
啲仆街依家話加人工都吹會執笠又盛
幾時見佢哋無錢過
唔好玩啦
超巿平個啲牛都係美國產,平嘅雞肉係泰國泰
介唔介意講下返緊咩工
外資定日資??
集體返鄉笑咗
對香港人黎講去日本做野唔係為賺錢
因為佢地個人工水平對香港人黎講係賺唔到錢
但對東南亞嘅人黎講係好賺錢
真,我識有個日本朋友搬咗去東京住之後,個個禮拜要同上司打Golf釣魚,同同事飲み会,之後喺度呻唔夠錢用
條友應該小學雞嚟
年收入300羊話生活得好舒服
以為日本人生活好係因為你接觸唔到姐
先唔講日本本土 講外勞
個次去日本旅行去溫泉旅館
撞到個大陸仔係到打工
佢話包食包住 但人工得50000羊一個月
包住你以為係漫畫個啲呀?佢話真係一個房乜都無
真正家徒四壁
食個啲日日食佢都想死 50000羊又要用嚟買嘢食
出去玩 車錢又要自己洗
去溝女啲日本人唔撚會so你
佢話佢都就嚟頂唔順
370万 コンパクト
1種中高 土地100m2 up
咁講會唔會清楚d?
其實仲有一點我覺得係好睇個人消費
平日消費我係極低既人.娛樂都係唔需要太花費金錢既娛樂
習慣先苦後甜 所以儲到既錢唔會俾普遍人少
AGGER
國產肉不嬲都貴
邊度有平到仆街講黎聽下?
稅後定稅前50000 Yen先?
樓主勁hyper
之前去日本玩
食飯
啲日本人9成都唔加嘢飲
見我嗌可樂
個樣好似覺得我好有錢咁
淨袋
我話姐係3000人仔?佢話差唔多
理想:
印銀紙->政府洗錢投資->內需升->加人工->物價升->良性通漲

現實:
印銀紙->政府洗錢投資->內需冇升->冇人工加->物價不變->美金強->入口貨物價升->惡性通漲
1.
借錢去日本讀書做嘢, on9
2.
日本差極都高人工過越南啦

如果唔係點會玉出市場成間都係東南亞staff
日本車費唔係公司比咩?
洗撚車費咩,公司出
不過問過越南朋友,發現佢地好多打工工時都超長
計埋返學,接近20個鐘唔知咩人嚟
宜家酒店front desk夜更好多都係賓同越
英文又好過架仔架妹
香港fg50k計,係日本算係年收1000萬,日本仔真係柒頭嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞