日圓暴跌!物價高漲「吃飯成奢侈」靠泡麵維生 越南人集體返鄉

427 回覆
133 Like 19 Dislike
日本人本身經歷經濟低迷30年資產同收入唔夠咁真係冇辦法
所以我就話本身有少少錢嘅(當6或7位數字港幣)香港人去日本生活係唔需要迫自己去東京
都唔係既,各有優劣囉

比如vs UK

日本公共交通完善,娛樂多(而且娛樂配套都完善,比如你睇下d滑雪場,觀光區套票之類幾方便),shopping/食灣種類豐富而且對應收入計係平(UK平均可支配收入其實只係高日本丁屎咁多),好多野更加single friendly,治安相對好

英國整體環境無咁壓抑,相對少同儕壓力,返工上下級無咁分明,新聞自由更高法律都相對公平少少(eg日本損害名譽/誹謗罪,係即使你有曬證據講既係事實都入得,西方國家係要你講既野非事實先得,另外日本司法同韓國都一樣頗黑箱)
黑人都多
點解要借錢出國
貶唔貶值都係白做
咁台灣人工一定好高
包唔包食宿?
所以我聽完都好意外
不過個到好偏東北鄉村嚟
咁要睇公司,有啲會有住宿津貼或者有宿舍,宿舍可能會好平租然後包曬水電煤咁
要包食宿嘅話人工就一定冇咁高,同埋可能多數都係伏啲外國人去做
外勞淨袋肯定無一皮
日本都唔少黑心公司專伏啲外勞好多東南亞人日文都唔好,又冇專門知識,只可以做啲體力勞動工作,就算比人蝦都唔知要點反抗
不過都有啲撈得唔錯嘅,識講幾國語言可以做下貿易啊船社商社果啲
唔係伏 係一個交易
你估佢哋去之前乜都唔知咩
反抗? 你知唔知在日越南人犯罪率有幾高
老爆 偷嘢 偷車 偷豬偷農作物
用假文件 非法打工居留

日本有好多東南亞人跨竟犯罪集團
我喺日本旅行果兩個禮拜
大吃大喝完全無睇價
計落月尾番香港
仲多咗錢剩
Nigga只能靠吃青菜、雞蛋和泡麵維生
咁只係體現左香港人工有幾高
日本連鎖食店d店員經已變晒印巴,緬甸,老窩,證明越南本土經濟好左,呢d唔喉。
原來日本已經實現左100%內循環,唯一烏托邦
上面話係日本既香港人
下面話係日本既南亞人

你get錯姐
肉都無舊,仲慘過留返喺越南
點同香港基層比

香港啲基層有好多時都有啲食物劵之類嘅支援、仲有班社工定期跟進同NGO定期爭取資助
喺連登講香港,應該仲差過津巴布韋
而家採取低物欲,每日限洗唔好多過$60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞