日圓暴跌!物價高漲「吃飯成奢侈」靠泡麵維生 越南人集體返鄉

427 回覆
133 Like 19 Dislike
外勞工程師係日本都係得1萬港紙都冇
難怪香港咁多南亞扮難民都要做熊貓袋鼠
你認為香港搵600萬日元唔洗供樓住老母好洗?
定係日本搵300萬租住1LDK低通脹+消費稅好洗?
我會覺得係前者
香港唔使交咁多税
日本話就話搵300萬,到手得240左右落袋
同埋睇你住邊,用東京為例
你要住1LDK嘅,睇你住邊區
如果住啲易受地震海嘯影響,地盆軟,治安唔係好好嘅應該7-10萬円租到
如果住啲安全啲嘅10萬円起
交租冇左一半人工,交埋水電煤上網冇又冇左兩三萬円
剩返嘅睇你個人消費飲食娛樂點用
樓上有人話佢300萬買到屋買到車嘅,唔知佢住邊個県
我可以去填補返個空缺
多謝香港俾個機會我生存🙏🏻😆
認同
大把連登仔網上看世界就當自己好了解
即使只係去過旅行都係唔清楚

話300已經係生活既人一定唔係住東京大阪
一係佢自己低慾望到仆街 一係就反話

識有個香港人係日本一年搵幾億yen
見到人地就知咩係生活
Bro 係咪東京?
得閒約食個飯

做緊社畜
我覺得日本已經被溝淡緊 情況仲越來越嚴重
不論軟定硬
軟性野上 文化意識民族野等 依家日本後生好崇韓
硬性上就越來越多外國人因工作而定居 由其南亞人
日本企業唔覺得係問題
佢哋只係覺得有一班平靚正抵請既奴工幫佢地做野
有,你俾你個tg我
大阪低慾望到仆街
唔煙唔酒唔蒲 最大洗得旅行食好西
講過自己習慣先苦後甜
每月扣起房貸光熱通信之後留2-3萬円衣食娛樂
(一年可能有1,2次大洗啲國內旅行)
之後所有錢買投資信托

呢個世界唔係個個都有能力賺幾億
只係賺300萬有300萬既生活方式
500萬有500萬既新活方式

自己新卒300都儲到錢所以講有300就生活到
係我講得太短
300之後以繼續番工仲會加人工
300講既係起步位
份工有300就可以夠係日本開始新生活
過幾年400過多幾年500
每年儲到既錢只會越來越多
因為對我黎講 賺300定500一年都洗唔到200 (物價上升前洗唔到150)

所以我講係日本搵300已經好舒服指既係起跑線
可以擁有自己私人空間之餘 仲可以慢慢去堆築自己既資產
好撚低欲望喎ching
大阪同東京嘅物價真係有差
同價位嘅租金,係大阪可以租到好好嘅屋
係東京真係月光咁
我自己冇係東京生活可能唔太清楚東京生活費
但係大阪係夠用的 水電煤加埋唔洗1萬
好平

兩個人住嘅水費
電費煤氣加埋個個要近2萬
如果你日本層樓好平咪平過英國加埋council tax
因為而家打咗5折嘛
我諗日本嗰啲乜費乜費都唔知千幾蚊hkd一個月掛
我都係兩個人
有冇浸開浴?
一開始有浴缸日日浸
用水量係依家4倍
一個月一次
唔敢日日浸
我依家都係攰先浸
咁講法真係東京光熱費高好多
咁你都係生存唔係生活wor如果用返生活level咪一定唔夠洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞