覺唔覺yorushika極度比人underrated?

100 回覆
153 Like 16 Dislike
賣春 思想犯 盜作以外仲有咩
LI個album見到起賣春做名就知咩料
姐係點
隨後作曲者n-buna也有如此解釋這首歌:『我不認為這(歌)很悲涼。現實遠比賣春還要愚蠢。我們都為了生活而削磨了尊嚴、隨着大眾的口味而選擇不同的音樂主題,進而摸索「能受流行」的旋律。而我是製作能輕易理解、漂亮地將內容言語化的作品。』他在說明欄上也寫了下列一段話:『將自己以「音樂」的形象輸出,並且如此向大眾便宜販賣。我將那種通稱為「賈鬻春色」。

作者自己講左了 盜作成個series真係講"盜作"
我以為淨係得幾首歌係講盜作
我都係鐘意幻燈多啲
我都係 有翻以前抽象個隻feel
放棄音樂同盜作真係講自己同屌行內風氣多
去埋幻燈展真係覺得隻碟好正
唔覺有比人underrated
不過唔知有冇人留意到nbuna既結他編曲真係好勁都想係到分享下

首先係夜紛い

https://youtu.be/L3Brvc-TRIE

一如既往地nbuna用輕快節奏講sad野

而副歌既歌詞係
人生ごとマシンガン、消し飛ばしてもっと

然後大概1:05 nbuna真係編左幾下好似マシンガン(機關槍)咁既結他mute線聲落去 然後用好多連續既結他單音黎做機關槍掃射既感覺 真係好有feel好勁既創意

再黎可以聽下 あの夏に咲け

https://youtu.be/BY05MHasl5c

ヨルシカ既歌本身都幾難彈 呢首仲係難中之難

值得留意係1:54 仔細啲聽呢段結他編曲 係將カトレア既前奏收左入去 頭兩次聽唔覺 聽多幾次就開始發現 當發現左就覺得好有味道

而2:45開始既結他solo 用埋tapping 非常有型

跟住再倒番轉聽カトレア
https://youtu.be/kbgaGmZyQWM

呢首又係又難但又好聽

去到2:17 結他solo完左之後 塞左言って 既前奏落去

即係成件事係 あの夏に咲け塞左カトレア落去 カトレア又塞左言って落去 第一次意識到呢件事既時候有種打冷震既感覺 好佩服nbuna 既才華

ヨルシカ既歌真係好多首既結他編曲都好精彩 雖然打到好長 但幾個例子我都覺得唔夠講
兩個字講晒 藝術
好鐘意佢啲舊歌 感覺好有特色

又三郎 藍二乘 冬眠 昼鳶
低調紅姐
演唱會一樣場場爆抽唔到飛
唔覺
只係香港少人識
係日本好紅
lm
係 好似aimyon都係 喺香港都underated

無計 sony海外宣傳做得好太多 sony旗下嘅喺hk出名好多
《我的糟糕念頭》好冷門咩?

好多人討論喎
聽完會去Google啲歌名/歌詞意思

好靚
同樣v家出身 Tsukuyomi / Yurry canon 都值得更紅
我就係睇呢個guitar channel識yorushika
好鍾意佢地既結他編曲 結構唔難但彈起上黎好玩又好聽
但我都係鍾意Zutomayo多D 感覺樂器之間既運用更加多元化
Zutomayo果邊啲funk結他
其實我覺得nbuna條撚樣其實幾享受呢種underrated同靜靜哋chill嘅環境
其一係上面所講,基本上Yorushika 個宣傳係集中哂佢啲歌阿live阿碟,完全係刻意咁忽略「人」嘅宣傳。
就例如nbuna晨咁早就刪咗自己個人twitter 剩係留返Yorushika 個公式twitter嚟發布消息

其二係條撚樣大概都係啲radio或者自己啲刪檔直播提過,「如果有一天你發現你不再喜歡我的作品,那就是我沒有在為了你創作的證明」之類嘅撚屌發言
結合一直以嚟nbuna V曲粉成日話佢唔再出V曲/Yrsk粉話佢啲新作冇咗舊作啲味道有種相映成趣嘅感覺

所以我覺得唔使因為Yrsk被underrated/冇國際知名大紅大紫而憤慨
更何況係日本青少年層Yrsk分分鐘紅過YOASOBI,只係唔國民同走出國際咁咋

BTW 無論nbuna定Ayase 都比較鍾意佢哋啲Vocaloid曲
nbuna可能係因為幾年積落嚟,鍾意嘅總量重係多過樂隊時期。
Ayase就真係覺得佢係YOASOBI被熱度同流量挾帶得好緊要,無咗佢寫V曲嗰種靈性?味道?又或者都可能因為冇咗以前咁厭世
Dustcell 好聽
nishina 好似都sony出左一隻碟後影都冇埋

鐘意nishina 多過ikura
竟然有人識明日誰的女友兩首ending 都不得了
就係因為yorushika所以先學結他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞