見習航空交通管制主任 SATCO 2023

323 回覆
3 Like 9 Dislike
咁早可能等太耐冇人講
見有人睇就講少少。

ATC行頭極窄,但做trainee係唔包生仔,快嘅兩年耐嘅三年幾四年先考到第一個牌升正。後生入去可以揮霍吓青春嘅,臨到三十先入就要考慮吓賭唔賭得過。萬一第一個牌都考唔到就要出返嚟搵第二份工,但ATC嘅經驗唔係transferable, 你控制唔到個HR同interviewer 點睇你考唔成。Passing rate 好似好咗嘅,但以我所知而家個passing rate 仲係低過以前好多。

有能力又中意哩份工嘅話哩份係一份dream job, 但能力唔到或者唔中意哩份工嘅咁佢就係一份閪工。份工壓力大,有時會做到心跳加速,training果陣做錯乜都會俾人話,能力唔到或者掹掹緊嘅就好辛苦。又要返Shift,好處係平日放假唔使同人逼,但過時過節要返工就好難約屋企人同朋友。

唔中意香港嘅哩份工更加閪,考完牌加多五年先有機會轉到工去外國做,仲要講際遇,要人哋有opening你又要in 得成,仲可能要啲人介紹或者講兩句好話。所以入行前要三思,唔好比份人工呃撚咗入去,係醒目仔嘅出面都搵到ATCO3個數,謹記哩份工唔包生仔,衰咗CAD係唔會理你之後個career path點。
其實個training 難度大約可以用咩野形容啫係可能類似高考要攞A咁?

份工最衰嘅地方真係唔pass就雞人

仲有做錯野有機會坐監添
難定唔難真係睇人,就算同一樣嘅training resources 俾兩個唔同嘅人,一個可以好快就上手,另一個可以完全搞唔掂。而passing benchmark 都唔係一條劃死嘅線,特別on job train 果陣係睇instructor 同supervisor對個trainee有冇信心可以自己handle啲situations. 當然training 都有啲客觀嘢一定要fulfill到例如係safety, 有啲位做錯咗係無可能pass.

有啲特質係唔啱做哩份工嘅,中咗嘅真係諗清楚,例如係壓力之下唔可以正常運作,唔能夠明白同遵守啲規則嘅人都唔適合做哩份工。即係上台講嘢會發台瘟個腦一片空白,present 果陣先口窒窒果啲就算把啦。
有啲關卡有retake, 有啲無。
考試前都知得唔得㗎喇,考試純粹俾個考官你睇做成點,考試前啲assessment 已經決定咗你pass or fail, 俾得你考即係pass.

巴打 cad話11-12 月出interview email, 但見有啲師兄已收email, 我應該係遲考批 9/20 先考完,應該比啲時間? 感謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞