見習航空交通管制主任 SATCO 2023

323 回覆
3 Like 9 Dislike
見習職級薪級表第11點(月薪港幣24,265元)至見習職級薪級表第14點(月薪港幣29,430元)

申請人必須 ─
(a) (i) 在香港中學文憑考試五科取得第3級或同等[請參閱註(1)]或以上成績[請參閱註(2)],至少一科為數學、地理、物理、資訊及通訊科技或航空學,或具同等學歷;或
(ii) 在香港高級程度會考取得兩個高級程度科目及格,以及在香港中學會考取得另外三科(至少一科為數學、地理、物理或電腦科) C級/第3級[請參閱註(3)]或以上成績[請參閱註(2)],或具同等學歷;
(b) 符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試或香港中學會考英國語文科達第3級[請參閱註(3)]或以上成績,以及中國語文科達第2級[請參閱註(3)]或以上成績,或具同等成績;
(c) 能有效地以英語溝通;以及
(d) 在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績[請参閱註(5)]。

見習航空交通管制主任*主要接受可獲發航空交通管制等級的訓練;接受輕型單引擎飛機飛行訓練;以及執行與航空交通管制有關的工作,包括航空交通事務員的工作。須二十四小時輪班當值。

https://csradar.com/job-page/47009

https://www.cad.gov.hk/english/satco_hire.html
有冇人報咗?
7月14截止
難入難出 師兄加油
有經驗?定現職?
係咪其實開黎比航空交通事務員考
西工返到你日日想叫 Mayday mayday
上網睇
咁差
九成人死係頭兩關
有冇睇錯 係咪要學揸小型飛機
但係哩份工唔係做控制塔咋咩
passing rate好似唔高
英文要求高 但同D差佬一樣人高
英文3點掂起碼都要5啦
兩樣唔同嘢嚟喎
頭兩關係做乜 想入去玩下
唔止啦,過probation max75k
知唔知幾高
過左probation
唔升都120k
話人工低果d 擺明係傻
佢哋考緊 想少啲人考呀嘛,次次政府工post都有呢啲人,兒登日常
好似好難
係撚咩
要考牌
好難考?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞