100萬買新款豐田Alphard? 值唔值?

186 回覆
7 Like 22 Dislike
有一億我會買,車我只覺得係四個轆啫
佛好多都係有中港牌,點玩電車
但一般黎講電車尤其早期啲電車後排好難坐,有司機既話應該揀油車多
想講好多大老闆車都轉哂電車
咁中港其實都廣東省範圍姐,叉兩三次電應該點都到到目的地
我認同佛係電油混能優勢

只係社會有一撮風氣,尤其果啲本身對左膠有偏見嘅人
鍾意係唔係都踩到電車一文不值

原因只係出於唔favor 自己嘅模式就盲反
但無諗過其實電車都令都好多人受惠
有佢一定嘅優勢,尤其香港咁short trip唔洗過省嘅地方

起碼市區廢氣會減少咗
少左路嘈唔洗騷擾到人
依賴電池嘅經濟模式對中國有利
至於電費呢啲豐儉由人
吓,你咁講已經知你唔明d 老細。
司機車住老闆話要去入油,5 分鐘入油都已經屌晒鬼
電車廢氣係少咗,但其實從來無人提棄電池呢個問題。
點解你覺得電池係對中國有利?
唔值,仲要係油車。
佛 RR Bentley 呢啲做乘客一定舒服過未成熟嘅電車

但自己落街買下糖水同老婆情婦靜靜地兜風
揸架Taycan絕對唔係奇事,遲啲RR都會出電車就知大勢所 為

啲人為咗反電就作到啲老細一係坐佛 phantom 一係就揸v12轟轟聲咁
棄置係山旮旯其實無人理
人都係各掃門前雪
唔好攻到我個鼻就得

電池方面中國攏斷咗幾多電池市場
寧德佔左全球30%市場
其他國家要追仲有好大差距
elegrand 中排張櫈舒服過佛好多,marketing日產真係唔夠豐田叻
大陸電池係好有優勢,但其實其他外國大車廠同佢買電池係無問題。。

反而主要係其他大廠同時要繼續做油車,又要R&D 電車先吃力。
所以一向最可憐係日本車廠
左右唔到岸
歐洲車廠勉強都叫有頭啖湯

雙田呢啲谷太多電又favor 唔到自己個天災國 無得內銷
只可以靠hybrid 食外銷嘅尾水
係,我公司小職員真係唔知大老細諗乜,居然拎架model x做中港車仲要有司機,本身都唔好坐

同佢司機R到兩句水吹,佢話滿電夠翻到大陸個廠無問題,然後由得佢係廠叉連專登出去揾油站電站都唔洗
係,佢地連係大陸都free supercharge
同意你咁講,坐既話真係揀油車多,但揸啲老細一樣會aim電車
icon酒店用model s
政府contract car都嫌你cheap啦
麗晶用i7
垃圾蝗冠加價啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞