空中巴士獲得航空史上最大的單一訂單!向印度主要航空公司IndiGo出售500架飛機!

158 回覆
68 Like 2 Dislike
舊款都正正常常,不過737 Max個設計一定有問題
成個流程好似係咁-
為咗慳皮唔大改機身就裝新引擎,結果搞到容易抬頭可能導致stalling
佢地都知所以加咗個MCAS,偵測到唔對路嘅時候會自動壓低機頭,而且權限高過機師個yoke
但係培訓嘅時候又唔同機師講,結果好易導致人機對抗
737、777嘅新版係用新材料、新引擎,主要在於經濟性,開發全新款係要補充市場定位,
十幾年前,波音搞747-8亦明顯好過為咗同A380競爭去繼續搞全新嘅MD12,歐巴到頭來反而要開發A350同787競爭。
同係單走道中型機,唔係越闊越好,風阻大、燃料消耗就多,航程就變短,737跟住造到同A320一樣闊,並唔會增強競爭力,反而完全失去互補性,變成惡性價格戰。

737Max唔係為咗配新引擎去裝MCAS,係因為之前有空難因為機師將機頭拉得太高導致失速墜毀嘅經驗,特別係法航A330跌咗落大西洋,於是開發MCAS防止機頭拉得太高,但係program有bug無執好,結果好事變大禍。
跟本就係FAA同波音官商勾結
今日印度佬又咪同波音買飛機
787 777x 737max
不過bombardier 唔玩商業航空了
唔係空難
正正因為波音慳皮加新引擎太大,要避免太貼地所以引擎安裝位比前代係靠前左,最後導致飛機容易飛行途中機頭自動上仰引發失速先要MAX上裝MCAS
777X係冇裝MCAS
Max出事位係MCAS呢D safety critical system 野夠膽死有signal point of failure又故意唔同人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞