空中巴士獲得航空史上最大的單一訂單!向印度主要航空公司IndiGo出售500架飛機!

158 回覆
68 Like 2 Dislike
737正垃圾
用細機分幾班機載好搵過就咁用A380一班過載哂
同埋A380唔係個個機場都飛到,細機靈活性高好多
當年因航冇買A380呢個決定真係好明智
對家737咪又係33位
單通道econ 都幾難唔係33位
波音自己送market share俾AirBus
炒左兩架737-8落嚟先發現波音有野隱瞞全世界
想唔揸正嚟做都難
一CUT COST 就安全問題跌機,報應啦DKLM
又要應對320neo又唔夠時間搞Y1兼唔想客要train過班機頭佬, 結果搞左max出嚟
攞舊機體嚟改當升級真係唔係辦法
好心ground up由頭做過,不過太遲
Netflix 有套講波音點解衰落,話自己同麥道合拼後比麥道管理層入局後就開始出事,一味錢字行頭安全排第二
搭單問下 買飛機點樣送貨? 仲要500架 係咪逐架揾機師飛過去
挑, 乘客先唔撚洗理

Ryan 夠一車車737 Max 啦, 咪又係個個都照搭
仲要轉頭比武肺搞到買唔成E-jet 雙重損失
所以兩架都唔想見到
你搭QR First class返香港分分鐘都係搭返CX First class機
大機 777 咪又係3-4-3
坐得econ 有得要求咁多
飛機識飛咁方便緊係直接揾人揸返去
呢張單長10年 500架除返開120個月都係每個月收幾架 而且有啲options又未必真係會收機 又可能7 8年之後將未交嘅機轉做其他型號 到最後唔一定係10年後就收齊500架
emirates d first class 都唔係貴
不過, first class 通常都唔係俾錢坐架喇..
好多都係upgrade 上

好似我坐emirates 10次first, 得2-3次係俾真金白銀
其他都係買business 再俾miles 上first

d miles 好多時信用卡換返嚟
737 MTOW 多320 成兩噸喎,點冇得打? 間間買737 max 都係貪佢載貨多
除咗787未來10年全部都濕滯

而家連covid ground 咗堆380都出返來
咖哩富起來了
表面上波音食左麥道,實際上麥道班人入去波音騎住波音人
但係737 上唔到LD3 貨櫃喎
亞洲系LCC 要玩埋載貨, 通常都用晒320 family
787 都鳩鳩地啦
唔夠A350 玩

如果唔係有特殊需要, 例如華航要搵一部降落到松山既廣體機
基本上大部份公司都買350
唔關事都可以搵野拉埋串共產黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞