空中巴士獲得航空史上最大的單一訂單!向印度主要航空公司IndiGo出售500架飛機!

158 回覆
68 Like 2 Dislike
波音要慳皮呀嘛,拎舊機體嚟改成本平又快推出市場加拎FAA認證易D,航空公司又可以慳訓練成本雙贏
結果炒左兩架737-8冇呢支歌仔唱
明明搵到錢,慳少少蝕多多
歐洲short haul會有2-2
主要係個training 問題
波音遊說航空公司買737 Max 話可以叫啲機師睇個powerpoint 就可以起機

如果要train 埋個MCAS, 就真係要上十幾日 full day traning
啲航空公司就有機會轉台過去A320 family
結果係點大家有眼睇

airbus由a300轉去a320改用FBW統一成個控制界面行前40年以上

波音歷史原因俾多20年都未必改到
唔係真係危險,係市場同墮機原因搞到成大批單轉咗去a320neo

真係好坐,效率高,兩年空窗機d airline無選擇,機師訓練成本低d,統一機型地勤效率更高

而家航空業效率為王,點樣令最多人坐上架飛機最易係機票賣平d
咁又有幾多間航空公司會使錢裝路軌? 眼見唔少都冇裝路軌,就咁載散貨
787 同 350 基本上係兩個市場,如果要同787比應該用330neo 比較。350應該係要用779 778 比
買咗波音股票
大佬呀
你唔知都唔好亂吹啦
你未聽過唔代表無

唔好講黑心食品
淨係自來水
你試下搵個醫生同佢講你去新德理去旅行
你話直用水喉水黎刷牙
睇下個醫生點講呀?
再問醫生你去大陸咁做
個醫生又點講

如果班天龍人食曬元素表
班印度佬係連元素表未知物質都食曬呀

無報道係因為佢地食大呀
350得JAL用特低MTOW版,前無古人,後面仲未有人跟,但佢最近批A350 engine經常出問題

然後對岸華航今日落多六隻787-9,同時將之前部份787-9轉10,即係佢批中短途A330將會由787取代
某程度上我對airbus狂縮A320廁所空間optiom係幾反感,塞到個cabin盡連廁所都窄到痴線
你反感啫

買機係航空公司
佢塞多左一排座位就搵多6個位錢
係9個

畫圖果個真係有無用過機尾果個廁所
要掂住個屎塔先閂到門

不過講真嗰句, 應該無人因為個廁所細而唔搭A320
收到錢先講
印度佬信唔過
777X同737-10始終係舊設計,用盡舊機體都要有新嘢研發,尤其係737升級潛能基本上喺Max已經揸乾哂,再拖落去咪俾A321 family愈放愈甩
反潛真係冇得揀,唔通去買P-1咩

調轉頭講,加拿大出標可能日本先驚,都冇諗過外銷
最抵死嘅係,A220而家都唔使交三倍稅
A321neo都係舊機體,近20年Boeing同Airbus只有A380 A350 B787係clean sheet新設計
A or B,根本無選擇,或者你去前面upper class囉,先有正常std toilet
歐洲d business class好弱智
留空中間位就叫business class
咁3個鐘機程內,個個都坐巴士
不過我都試過坐到直biz位,但數量唔多

Inter-Europe嘅biz唔係間間有一份熱嘅餐
DC10又係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞