Netflix 黑鏡6

372 回覆
53 Like 8 Dislike
第二集太香港,已經估到個劇情會點發展
佢以黑色幽默自居
但係又冇膽講woke嘢 怕畀人cancel
已經N年 係人都知
第二集個黑妹樣衰都唔想睇落去,個老母仲讚佢係小美人
撞到個頭
第一集:算OK
第二集:節奏慢,樣衰黑妹搞到我無心機睇
之後睇人速講算,第四集真係垃圾CULT片嚟
你不如睇多次streamberry hq個段先
暫時睇左第1,3,4集
仲未有頭幾季個種震撼
今季啲結局係預計之內
第4集真係估唔到
我淨係睇咗beyond the sea那一集。睇完第一個感覺係….

故事勿認真,佢可以話人類先頂到上面既某種輻射 ,反正唔係我地認知既世界
第二集無話好差姐
係個女主角太樣衰 但故事唔錯呀
其實都有唔少依家外國歐洲成日講嘅科技/AI議題 有啲炒埋一齊講 比較明顯嘅應該係

-網絡私隱:term and condition , 你嘅一行一動其實都俾大公司record左 (律師嗰part講咗好多)

-而家嘅法律根本跟唔上科技發展嘅速度,deepfake , 網絡私隱權 ,加埋遲啲ChatGPT呢類AI不斷發展,可能會做到好多唔合倫理,但係又合法/法律上冇錯嘅嘢(呢度都係律師嗰part講)

-真人改編/有關人嘅議題呢啲based on 部分真實嘅再加少少假嘅或者修飾 就可以吹大佢或者扭曲少少個真相(例如個女主角其實都有啲無奈要炒人 但條片改少少個語氣就變到佢好似好冇感情/ 或者其實佢淨係錫左啖個ex ,條片就講到佢好enjoy咁)

-量子電腦嘅發展要其實佢哋都未控制到,引伸出嚟嘅人工智能如果真係有意識咁點算
記得衰仔樂園有一集都係咁玩, 好似係MIX埋人形蜈蚣
黑得濟睇唔清楚
竟然有josh hartnett
而家仲有冇咩劇係冇政治正確
aaron paul 啲戲唔錯
第二集同一般懸疑片有乜分別?
請問點樣又太香港呀?...
The Boys
又黑妹 又印度妹 想點撚樣
R撚晒頭,邊忽太香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞