Netflix 黑鏡6

372 回覆
53 Like 8 Dislike
之前行得好前,講d科技好advanced,再講會有咩問題
太空人果集最怪
正常係用仿生人去宇宙啦
好難好睇喎
正常邏輯係仿生人去宇宙
個設定都on9 啦,有咩事得兩條友自己拆,好似個mission都唔重要咁
冇記錯black mirror 都唔只係講科技故仔,反而更多係呢啲無形概念點影響人類嘅意識同行為

eg s1 ep1 總統屌豬、s2 white bear 之類

不過我諗過去咁多季講過嘅ai、科技,而家生活都好似開始實現緊,已經唔似之前咁「估唔到」
啱啱睇左第一季
有D似The Thirteenth Floor個世界
第一集?
有啲人話呢集好睇
但我覺得呢集睇得最辛苦

Black mirror 好似為咗sell 好dark嘅感覺,將所有睇得最辛苦嘅橋段都放入去咁
睇緊都估到條路一定咁行,一定係有feel、懷疑出軌、不和、偷用身體,完全冇驚喜
仲要俾個咁弱智嘅結果,冇啦啦就殺人全家

呢一季嘅black mirror 真係有啲睇唔落去
啲橋有啲悶

全季最差
1 去宇宙就應該係仿生人
2 咁先進嘅即時意識傳遞,報警應該超易!(意識報警)
3 要殺,就走去殺果班變態長髮人
4 可以隨便用人地嘅仿生人,咁太空總署應該大把後備
5 太空總署點都會監察啦
6 番去1 LOOP過
你啲bug講得好啱
我平時都會覺得,聽故唔好駁故
但咁大件事發生,竟然好似冇組織冇人去聯絡,真係點都講唔過去
根本個故仔就好夾硬嚟

呢集仲要好長,佢唯一賣點只係用咗Jesse pinkman 去引人睇
第三仲易
唔係exactly一樣
咪話咗量子電腦即刻gen囉有冇咁撚難理解
魚蛋論囉咪
其實係語帶相關,條女叫佢shoot佢
唔知係咪我要求低
雖然無乜Black mirror味
我覺得5集都ok喎
反而你哋話ok嘅1,3集
一個一開始已經估到ending
另一個勁多bug
咁巴打覺得之前幾季點
之前係神劇
依家中間偏上左右
其實第三集點解叫beyond the sea?
總統豬呢集真係black mirror高峰
表現出大家食花生可以食到幾盡嘅心態 隔咁多年睇都唔覺得過時
第二集睇完發惡夢
都真係幾心寒
我分唔清佢直線定曲線但佢醜撚到我專心唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞