花墟惡霸花店 3|警方圍封只放一日?

510 回覆
467 Like 6 Dislike
做完三個月大龍鳳就無尾
唔會 佢地收告票當食生菜。
賺咁多錢洗怕你幾張告票
賣花又唔洗牌照,講真佢肯交錢,
係吹佢地成班人唔漲。
對住呢d要玩扣貨先得
或者每半日出一張,出足30日,一個月夾你九萬
一個潮洲幫搞掂三萬人警察好波
好似抄牌咁每幾十分鐘一張囉
無得扣
食環要清都係先擺張票,幾多幾多日無人認領,佢先當垃圾清走

成件事其實係超大個灰色位 or bug位, 無預計過有人肯任佢罰。

一般佢地唔會想收到定額罰款,自然會收斂。但呢幾年睇新聞,好多菜檔水果檔都唔理,可能佢地搵太多錢 。同埋定額罰款個金額跟唔上通脹,對呢班人可能真係R痕咁

岩岩上網睇完,好似話研究緊累進罰款。如果一開波罰五千,每罰多一次就升兩倍,你估個花店仲擺唔擺到時佢就求食環唔好罰佢。

講到尾就係罰佢錢罰得太輕。
罰撚到佢驚,就自動收皮,嘈都唔洗同佢嘈。
呢幾段片都睇得出,佢真係好撚大枝野,不停蝦蝦霸霸
事主報東張西望同一線搜查啦
不過怕東張同一線唔肯接
人地話百幾萬都係濕碎呀
花店應該只係副業
幾千蚊佢地點會在意講真
除左國安,香港真係無法律咁
拎行人道路來做生意要拎禁制令先可以執法
連雞仔餅長官都唔放在眼內,雪糕筒圍帶都搬走撕走,個光頭cake 背後靠山係邊個?

有人梗係忘記咗「要敢於鬥爭、不怕亮劍」嘅聖喻?大大大大大個欄路惡覇擺在眼前喎

係咪要上屌熊C,消蛇先至會認真處理?
封鎖線就同紅線一樣,可以隨意移動,合乎國情
Friend 過打band,你地三等市民你死你賤
射畀路政囉,有幾難
豬閪sir就講得有道理啦
this is hongkong
出左樣 任務達成左咪唔洗再影你個樣 想知佢咁射波法佢上司會點睇
定大家一齊射
食環今日有落去叫間舖收起,間舖又肯收
花墟惡霸花店|食環勒令店主收走大廈門前物品:以後唔好擺喇 乖乖哋
https://channelchk.com/a/10721

本台早前報道,太子花墟園藝街一間花店將物品擺出舖外位置,阻塞大廈出入口,警員及食環到場執法後,情況翌日隨即打回原形,警方更自行收走封鎖線雪糕筒。記者今早(14日)再前往園藝街視察,發現店舖仍將多個水桶放於大廈門外,而一批食環署人員及後在約11時49分到場,拍照紀錄並要求店主將物品收回。

老闆的其中一名兒子最後按指示把水桶移走,有食環署職員見狀即表示「以後唔好擺喇,乖乖哋喇吓」,他們在逗留約20分鐘後乘車離開。在被記者問到以後會否不再堵塞大廈出入口時,老闆仍然「嘴硬」,力稱「嗰到係門口咩?樓梯口呀!」他亦未有回答事件有否影響生意,「唔好講其他嘢喇……我又無偷又無搶」。

#太子 #花墟 #園藝街 #阻街 #惡霸花店 #channelchk
講真如果依單嘢係大陸發生一定會比政府攞出去祭旗。

今次香港政府同啲差佬真係好撚柒,有張靚牌比佢地上都唔識食。

打倒依啲惡霸係普通市民都鐘意睇,但係依家政府做唔到野重要比人惡返轉頭。

重要話潮州幫都無事。
虎頭蛇尾
雞仔餅藍衫知咩料啦
咁串。。全個墟熄燈7日啦。之後日日查佢牌,日日逗鳩佢買花d 客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞