[人生交差點]BMW M440i GC vs Jaguar F-pace D300

111 回覆
168 Like 25 Dislike
Suv嘅cargo space +lower center of gravity/房跑嘅操控, (雖然而家D suv操控嘅做得好好)

北美好鐘意magnum , ctsv muscle wagon
SUV = 升高左既wagon

咁樣會唔會易入口左?

係Ikea / hardware store買大件少少用wagon都拎到返屋企,唔洗俾錢送去。
去road trip都裝到多野
一定 m440i gc
揸完返唔到轉頭
現車主
lower center of gravity的確駁唔到
我宜家喺香港都揸緊FPace
不過2000cc
之前我揸cayenne hybrid 連supercharge

末試車前我都覺得2000cc 右乜力
但試完先發覺可能車輕咗+turbo
所以起步加速好好
當然同cayenne hybrid 未得比
Cayenne 起步如果大腳踩
Hybrid介入真係好快

但FPace 2000cc 喺香港算夠用
FPace 最好嘅地方係操控
可能都同車重量有關
如果有得揀揀返adaptive suspension
香港就無
試過朋友架Velar 其實Engine 同底盤共用
操控更加出色

Jaguar 啲design 係好好嘅
物別係外型

但可靠度應該係Jaguar 最要concern嘅缺點
QC真係差差哋

我部fpace 出現過嘅問題
- 後波cam 冇畫面
- 避震機漏油
- engine 同 波箱 夾口滲油(廠回覆有個plug無安好喎)

過去3年 返廠處理過嘅問題
返廠都處理得到
如果上網search maintenance fee Jaguar/ Land Rover 應該數-數二貴
剩係呢樣都要考慮清楚
F pace個外觀咁多年都仲幾襟睇
係Wagon真係好正 操控好d又多位

有細路/諗住要細路
有錢直上就Large SUV / Wagon
Mid size 2nd row 放2個carseats
車尾放個pram都已經無位 仲點買野...
仲未計大左 d outdoor activities要放野
預一架cover個𡃁仔頭幾年的車 真係要大

除非你諗住呢架玩幾年 先生仔
生完(再有第2個)過幾年要換車咁
但到時又一闊三大...
有細路乖乖買suv做主車
之後再買第二架fun car
揸過fpace 6缸同 velar 6缸
fpace 調較個操控好好多
velar 只係比較靚同舒服 感覺高級d

大部份suv感覺都係揸船 suv之中 fpace 算係十分好揸既一部
多謝巴打咁詳盡嘅分析

我自己都試咗幾架SUV F pace真係算係咁

但JLR嘅reliability又真係另一個問題
啱呀巴打 個人覺得Land rover真係舒服 靜 豪華 但揸落真係唔係幾接受到
同問
想買部15年 435i/428i
Bmw要預有咩要執?
bmw 剩返的買架ae110俾老婆坐
人哋傾新車 你問N手
同問LLM咩邊忽同問
大家都係北美
問下姐 殺左你全家咩
岀現了 連登神車
冇仔女直上911啦
再講落去就嚟叫我直上Chiron
揸架自己鍾意嘅車=玩玩具
揸架唔鍾意嘅車=司機
M440i不如M3 xdrive 都係四門 real m power engine
Suv就算啦 叫你老婆自己買過部啦
未生仲諗咁多
有得玩玩住兩年先啦

之後當然最好一人一架
M3又應該唔會喇 揀M440就係鍾意佢房跑嘅design 而且佢hatchback tailgate都比傳統房車尾箱好用

近排傾到有D𥌓光 佢開始接受m440 如果而家先嚟話加budget 又多樣野俾人插㗎喇
我就唔諗㗎喇 目標非常明確
Jaguar係咪真係咁多鑊氣?
小弟好想買部XKR做fun car…
A6 allroad quattro V6,BBA各自揸過一段時間之後,暫時最鍾意Audi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞