[人生交差點]BMW M440i GC vs Jaguar F-pace D300

111 回覆
168 Like 25 Dislike
預兩年有小朋友買cayenne s
買車都要聽女人講
識閪咩

佢買袋有冇問過你批准?
我都唔明男人買車帶女人去做乜鳩
Cayenne比呢兩架都高咗一級喎 同埋最多坐兩三歲嘅小朋友啫 唔駛cayenne呀嗎
佢都係一個禮拜返一兩日工同去做瑜珈先會揸 平時去街同去第個city揸長途嘅一定係我
我再同佢傾傾喇

BMW應該有得用remote apps暖車㗎嗎 但我唔知對塊windscreen有幾大幫助
揀車最忌問另一半
981 GT4 for the win
絕對唔會
外國有好多上年紀嘅都會揸 coupe 嘅,反而後生有家庭嘅好多都揸 SUV

我等啲細路大晒一定換返部 coupe 代步
小朋友出街可以有好多嘢,細細個要擺架 BB 車,又要成日喺車換片,大個啲又要擺吓單車呀、沙灘郊外活動用品等。

接受唔到 SUV 都起碼整返架 wagon
咁啱我隔離左右都係有返咁上下年紀都係揸SUV 而且我老豆都話去到咁上下就唔想揸返轉頭 因為坐慣咗高身車坐得矮會覺得辛苦

所以我驚將來只會越嚟越接近SUV 而冇得買自己鍾意嘅野
Wagon我寧願SUV喇
Wagon 點都好揸過 SUV, 而家啲 wagon 好睇過以前好多
將來應該係會越嚟越少四門房車,至於 coupe / 跑車一定都會有嘅
你仲有兩老/朋友呢,你北美都會去下road trip 啦。
我情況同你差唔多,一個車位,會有小朋友,我本身打算買 macan s / glc 43 coupe 到最後買咗 cayenne coupe, 買大啲好過過幾年後悔唔夠大
Wagon棺材車咁唔明jm9 d鬼佬咁鐘意
我同老婆講過 佢都唔太鍾意wagon
btw 溝埋嚟講都仲有一部X4 M40i
上半身係4dr coupe, 下半身係SUV

不過我個人就真係覺得好怪
M440i GC啦!
仲要香港本身冇入!
以前外國住condo 得一個車位,有同樣dilemma, 想跑得,但係又要實用,最後買一㗎跑唔郁,但係好實用嘅suv , 再買多一㗎26fairing, 兩架車泊同一個位(不過唔係個個apartment 俾你咁做)

仲有,樓主唔係怕老婆俾騎住,睇清楚啲買車權喺佢手上,老婆鍾唔鍾意只不過係佢選擇考慮其中一環
呢部真係瀨尿牛丸

樓上都有巴打提過 不過佢價錢比呢兩部貴之餘 仲係bmw舊版嘅infotainment 所以我老婆應該都唔會鍾意
香港電車咁平 入咗個個都係照買i4

所以索性唔入
26暫時真係冇乜興趣

但多謝巴打你睇得咁通透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞