房屋署:政府不宜亦不應使用公屋資源安置大坑西邨居民

156 回覆
143 Like 20 Dislike
地鐵站上蓋,有基本民生配套,幾百蚊租,邊到搵
早兩年孭住相機經大坑西邨過南山村
一入閘口食蕉衝埋黎舉晒手嗌唔俾影相 話呢度係私人地方
當正自己守緊凱旋門 而家就關政府事
重建都講左十幾年,佢地一早申請公屋已經上左樓啦,點解要係度瀨死??
支安法 23

小粉紅:唔駛理香港人啦

佢地可以反對咩?
到時又會話無原區安置又唔鐘意啦
死撚咗啦
同本BNO有咩關係
唔駛困獸鬥留係腥港
做人一定要買物業?
80萬all in 孖展埋 落tesla 出年住頂層複式單位悿啦
其實本身恒地都無責任性,私人地方用平價租比你咁多年,而家收番,有津貼比你真係算係咁,你仲要恒地搵邊到比5年過渡性房屋比你?仲要而家confirm埋回購資格,真係要贏曬
講真,如果而家重新做一次審核,有幾多人留得底?
而家係好多唔合資格既都要爭取拎屋
個代人釘哂啦,呢班已經係再下一代嘅人嚟
當日係平租比災民,災民下代/再下代仲要隔左五十年都仲係災民咩

仲要班友好多出面有物業、車位泊靚車
有物業/租上租個啲黑戶都要政府送間原區公屋比佢地個啲,真係好撚無恥
同意
除左好少嘅個別例子
你嗰個年代正常打工 儲返幾個錢
十幾年之內點到買到私樓
騰返間公屋出黎啦
點會搞到要住成世

公屋就係將有限嘅資源 俾左一個一時有需要嘅人一世
永遠都有人申請公屋
就要不斷起黎俾佢哋住
舊嗰啲就生霸爛霸 仲要世襲埋俾下一代 根本就好難再利用
咁起幾多公屋都唔夠啦
起居屋好過啦
起碼會流動轉手
反正糟糕灣空撚咗係度 丟撚曬班廢人入去啦
唔滿意就番大陸 去英國啦
無錢又冇生產力 留係市區托柒咩
一早應該搞 每代人最多住15年
15年都儲唔撚到首期根本唔適合留係香港
去大陸鶴崗退休算啦 4萬蚊人仔fullpay買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞