房屋署:政府不宜亦不應使用公屋資源安置大坑西邨居民

156 回覆
143 Like 20 Dislike
Source:rthk
石硤尾大坑西新邨重建,有居民組織不滿香港平民屋宇有限公司早前公布的回遷安排,認為未做到城規會要求妥善安置居民的條件,要求有公屋安置,又促請房屋局介入處理。
房屋署回應說,現時公屋的申請人數眾多且不斷增加,如使用公屋資源安置大坑西邨居民,將對輪候公屋的人士做成不公。
署方又說,在平民屋宇有限公司及市建局的重建計劃下,有足夠單位可讓合資格的租戶選擇在屋邨重建後回遷;當局得悉平民屋宇有限公司亦向合資格租戶提供回遷方案,以及在過渡期間提供特惠津貼及協助,因此政府不宜亦不應使用公屋資源安置大坑西邨居民。
房屋署:比埋個幾年租金津貼仲咁貪得無厭
根本呢班乞衣就一毫紙都唔應該有得拎
佔用咗社會資源咁多年 仲要R著數 仲要分公屋 直接終止租約 一毫紙都唔賠等佢地訓街慢慢排公屋就啱
趕撚哂佢地出去訓街就岩
唔鐘意就走
香港唔需要佢地
點解咁講?
唔太知個背景
自己google就知
成班大種乞衣 拍住公屋價用廉價租樓仲咁柒多要求
而家人地重建 仲要合資格住戶賠80萬租金津貼重建完仲可以回遷
賺撚埋d租都唔夠賠 就算唔合資格(已經有樓或者入息超過)都有10萬/每人 賠
好似港英年代咁
去返山邊搭木屋
班友唔想資產審查
They are no stake in society
識人原邨民成家合都資格,嘈緊個班人連資格審查表格都唔填,依家咩資格都未有

不過老人家係慘d, 本身攞緊綜援,如果合資格賠錢,就攞到幾十萬,變咗失去綜援資格,加上出去租樓又難,搬多次命都短幾年。
60萬2年,起碼5年

即係1萬租金每月,其實同區一定租唔返同等大小私樓。
呢單嘢係689留落嚟禍根,當年四叔話捐地俾政府,689用公屋安置返班居民,然後用塊地起公屋,咁居民有屋住,四叔唔使出錢再搞,政府有市區地起公屋,根本係3 win

689當年成日話冇地,一涉及要安置就卸膊。縮骨到
賠80m仲唔知足
呢d 老人村政府肯出手其實要處理好間單
安置佢哋上長者公屋,成件事已經搞掂。新建單位做出租公屋/居屋
而家叫佢哋自己搵樓自己搬,之後又搬返嚟
80 90 歲真係玩死人
香港地又唔係公屋住左幾廿年平樓就當老馮?
平左咁多年比你多出離d錢又攞離做左d咩?
俾80萬你
剝奪你公屋權你deal 唔deal
唔知道背後有咩歷史背景,不過作為租客,能夠穩定長期租用同一個單位安居多年,而且租金便宜,重建仲比你回遷,比埋一筆合理嘅租金津貼,就咁睇唔出有咩咁不合理。換個角度睇,出面租劏房嘅人,比業主趕都只係比個通知期就可以踢走,毛都冇一條。
當年有d 租戶係有公屋權
不過當時唔夠公屋所以調咗佢大坑西
而大坑西係香港唯一私營公屋,地契有規定
所以你唔可以當佢係私樓
租左咁多年平樓都買唔到物業?
你估個個都係連登仔
住咁多年公屋都儲唔到錢
是咪廢人
繼續落去都係蠶食社會資源多!
就係租平先無動機去儲錢
又唔會趕你走
月月清
生活好過窮中產
個個都打算住成世
大把人公屋都豪裝
現在咪臨老比人趕lo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞