房屋署:政府不宜亦不應使用公屋資源安置大坑西邨居民

156 回覆
143 Like 20 Dislike
所以叫佢地儲錢去買樓係不切實際
人地根本三餐無休 唔洗慳住慳住
公屋可留比子女?
真係趕左先再講 香港廢老大晒
佢租唔租得番同區關我撚事咩???

最怕而家開壞個頭
成班大種乞衣仲咁撚惡

將來咩簡約公屋住夠5年 又每戶賠番幾十萬搬遷費?????
青年宿舍係咪又要安置??起碼每人賠番廿萬

唔怪得年青新一代個個話要躺平啦
有兩種人 舊公屋後代好多出人頭地 出晒去住
另一啲撈唔掂咪繼續同住 無係公屋除名 最多交雙倍租 收入資產合格咪得 佢地都可繼承只要名單有佢個名
住左咁多年平租刀無物業
正一廢人
而家唔洗要你地d掌心雷呀 你死你事啦
8千萬住公屋
廢還廢 當佢3000蚊月租
搬遷費加租金津貼80萬
一鋪就免咗廿幾年租
真係好抵住
唔怪得而家仲咁好中氣打算R多啲著數想舔多間公屋
食過真係番尋味
其實就等如香港班廢老將來縮影咁, 要佢哋票時就蛇齋餅糭, 班垃圾廢佬就貪個小便宜投晒比民建聯; 而家冇晒選舉,班廢老唯一嘅利用價值都冇埋
班廢老零生產力, 後生搵錢交稅嘅人就係咁走, 港共仲邊得閒俾咁多資源佢哋去收買佢哋; 就黎連本身有嘅2蚊搭車都要取消埋
不過呢班廢老係應得嘅
咁公屋重建係有安置架喎
其實唔安置我覺得都ok嘅
咁咪好似以前咁俾人係獅子山搭木屋囉
唔系政府樓來
$3000?
可能唔洗$1000
即系個仔(有名)第時結婚
可以加老婆/仔個名落去?
咁其實白田邨搵一兩幢都夠晒安置啲邨民
以前房協拆丹拿山邨、寶石大廈嘅時候
都試過要房署幫手做安置
加落去 前幾年都仲得
廢老同大陸女人結婚 加埋名 再離婚 俾人食埋間公屋就係呢款
而家唔知仲得唔得 好似改緊例
班廢老要原地安置!
新樓+現在重建地鐵站格離個靚位!
唔請田生搞,好快搞掂
如果本身有BNO 會諗下 80萬拿黎俾首期買屋仔

但如果本身無BNO 80萬係依家咁閪巿況只能做租租 間接益佐私樓班仆街同aa

咁我就唔支持啦
重建幾耐先﹐仲要人搬兩次咁on9
正解
Source? 我淨係見到佢哋爭取原區安置
原區安置都係合理嘅訴求
畢竟係香港政府拍板叫市建局去拆邨
以往市建局重建唐樓
合資格居民都可以打尖上公屋
九十年代拆城寨 都要俾佢哋住臨屋
同埋綠表資格買居屋
No stake in society
預計5年,合資格有回遷權,亦可以選擇唔回遷補賞多d
https://youtu.be/xUpmEGoH3K4

CLS
D口吻當正自己系業主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞