Channel C 花墟惡霸花店條片幾好睇

855 回覆
459 Like 11 Dislike
有無管理處就唔知,條片無講
但就多次提及業主立案法團,
呢個就肯定有了

有業主立案法團就可以做嘢啦,
貼張通告出嚟,幾日內唔清走就幫你清走,
之後再收翻你錢
記住,走廊位任何地方法例上都唔可以放嘢,
係違反消防條例,一定要清的
個雞仔餅應該嬲左
就退休都搞單咁既野
反正都掘頭
9UP無成本
唔知係直定係曲
總之係呢個post度無啦啦講某間花店名出嚟,
好易令人認為係片中的惡霸
唔係三無大廈,佢呢棟係有法團嘅
佢阻住嘅係屬於法團嘅樓梯底門口
就算肥佬係法團其中一個委員都好都無權用法團嘅地方,除非開會議決通過俾佢咁樣做,否則任何業主都無權用法團地方
不過依家問題係佢霸佔嘅係行人路,屬於官地,不過阻嘅係法團鋪門口,所以法團做唔到嘢係因為佢擺嘢嘅地方唔屬於法團。
原則上佢就好似擺街嘅易拉架咁食環係一定可以不停票控,警察就可以告佢阻街嘅。佢咁惡睇個樣應該都好少食告票先會咁,睇嚟係食環嘅責任多過警察。
不過假如法團將樓梯底租出又或者將樓梯底打開門用嚟做辦事處咁道理上佢就唔可以再咁樣擺阻住人,所以其實都唔係完全無辦法。
另一個用錢同佢鬥嘅方法就係襯佢未開鋪就搵嘢擺晒响果個位置等佢無得擺,不過就變成法團收食環告票
真 係佢面前執撚左佢 轉頭咪擺撚番出黎囉
你當面屌鳩長官玩撚串個場
你估比你擺三尺係合法咩
本身都係踩界人地隻眼開隻眼閉就低調小小大家好做
而家玩到咁撚串咪唔止欄樓門口個位
直情連鋪出面所有位都唔準擺
問題係佢阻唔倒出入口隔離三口尺又可以擺嘢,啲公墓狗同狗咪理鳩佢,陳狗見肥搬嘢佢即搬第日放返原位肯定冇件事
佢地惡慣,唔識收
希望真係有人懲戒到佢地
隻陳狗都好撚串平心而論
乜撚野3呎,而家間舖行人路加馬路各3呎
其實個光頭老細真係幾撚慘,D仔個個畸胎咁,唔撚知以為弱智
性格跟老豆 智商跟老母的
佢個花墟默許既前提係呢間野係佢既鋪
而邊個 assume 左佢呢個梯底既空間係鋪先?
間野望落去已經唔係鋪,屋宇署又封左無人可以入去 = 唔係鋪
咁你何來花墟默許呀?
聽唔到,邊分邊秒
有無巴打呢幾日經過update下
睇留言,尋日話經過,都係一9樣
正常高級都唔會一嚟就出聲嫁啦
你去餐廳食飯, serve你嗰個都唔會係經理啦
其實你有冇睇片?食環話已經出咗好多次告票
首先,你好似剩係信個惡霸講既嘢
其他投訴人講既嘢就唔信或聽唔到
明明片中投訴人講過業主立案法團寫咗通告係門口話嗰個位唔屬於惡霸間鋪,但就比惡霸擺花遮住咗

其次,如果個惡霸真係有你講咁"合法合理"咁用嗰個位,
點解係封律師信度唔寫埋落去?
封律師信係廢到剩係話一直擺咗咁耐都無投訴,
已家有人投訴就係投訴者唔岩呢類垃圾嘢
人地段片咪影左個惡霸間花店名係麗榮花店囉,你係盲撚左定係有認知障礙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞