Channel C 花墟惡霸花店條片幾好睇

855 回覆
459 Like 11 Dislike
完成中學課程後,陳志文立即投考警員,並順利畢業。為甚麼執意加入警隊呢?陳志文說:「要去『捉賊』嘛!那個年代當警察較簡單,就是去拘捕犯人,維持治安。我就是要鋤強扶弱,儆惡懲奸才加入警隊的。」

加入警隊約兩年後,陳志文即有機會展現其英勇的一面。當值期間,他遇見一名因服食過量藥物,誤墮海中的少女。陳志文二話不說便放下裝備,跳入海中。

…..

經過這次事件後,陳志文更加熱愛警務工作,並堅信「無入錯行」,不過他依然是「陳志文」,直至一九八八年才被同事稱呼為「阿勇」。

一九八八年的某個深夜,當時仍在油麻地警署駐守的陳志文接獲指令,需與一名「新出學堂」的警員前往一芬蘭浴場處理一宗襲擊案件。到場後,即見逾二十名男子在芬蘭浴場內聚集。

「我們及後證實那二十餘人都是黑社會份子,因收債不遂而襲擊芬蘭浴場內的一名人客。」面對敵眾我寡的形勢,陳志文保持冷靜,並盡力將一干人等截停在芬蘭浴場內,等待支援到場。雖然有部分黑社會份子乘亂逃離現場,惟陳志文最終仍能截停約十人,而他們最終亦被控以「襲擊」和「阻差辦公」等罪名。事件隨即在油麻地警署內廣泛流傳,有同事認為他的行為非常英勇,便稱他為「阿勇」。

…..

除這兩件事外,陳志文最難忘的案件應是轟動一時,發生於一九九三年的「太平館餐廳械劫案」。陳志文說:「那時有很多嚴重的械劫案件,令一些舊同事離警隊而去,不過也有很多同僚堅守崗位,為香港的治安出力。事發那晚我正聯同刑事部的便裝探員巡查各間娛樂場所,萬萬想不到遇上令我畢生難忘的悍匪。」

當年一月二日晚上十一時許,陳志文與同僚執行「雷霆掃穴」行動期間,由總區通訊及控制中心得知有持械匪幫在茂林街一家食肆內劫去大量財物,於是兵分幾路前往增援。

在抵達該食肆附近時,陳志文與另一名便裝探員湛匯槐見四名可疑人士走進一條小巷內,並隱沒在黑暗中。

二人隨即進行搜捕,並在途人協助下,在彌敦道南行線一組交通燈前截停一輛可疑的士。兩人雖已拔槍戒備,但在趨前期間,車內兩名匪徒已向陳志文及湛匯槐開火。結果陳志文被擊中右肘,湛匯槐則被擊中右臂及左大腿。

陳志文回憶說:「手肘中槍的一剎那,感覺整隻手已經飛脫掉般,心想手是廢定的了,但也心知未有生命危險,便奮力反撲。」陳志文和湛匯槐縱然負傷,仍持槍還擊,務求將歹徒緝拿歸案。經過一輪駁火後,賊人乘的士逃去,期間車輪更輾過陳志文的右小腿。

他說:「幸好在同事們的努力下,與案有關的賊人都一一落網。我和湛匯槐在醫院做了數次手術後,才能離院休養。」陳志文和湛匯槐因這次英勇表現,獲得「英女皇高度嘉許」,不過陳志文也被醫生評為百分之十永久傷殘。

啲低智力動物都係咁 啲狗如果嬲 隨時咬最近佢既野發泄
你係大廈其中一個單位既業主,試下將家俬放係走廊位睇下有無人幫你清走佢
有冇人知道點樣加英文字幕
好想send俾外國朋友睇
小甜甜比肥佬打咗幾多鑊
我睇埋其實巴打講先知原來呢條友好細粒,見習督察 lv 都未到 噤撚惡真係以為佢係咩大 sir
睇完都唔知講咩好全部人講野都係雞同鴨講
個雞仔餅一黎就兇尻人撈38年唔會錯既咩
咁你講下雞仔餅錯d乜?
守花墟瞓撚咗廿幾年喎,咁撚樣都吹奏?
係政府d 19政治啦,你search下知,有3個地方比突出黎,話係香港特色,
1.花虛
2.中環海味街
佢有無查過屋宇署圖則擺左出黎個個位係咪公家先 個肥佬一講個位話係業主立法團就縮 唔比人地本身屋宇署批咗個圖唔係咁樣既咩 地下有一樣既磚就一定係政府咩
當然佢如果有做哂research先去咁就我錯啦
不過同呢啲惡霸係要鬥惡
咪撚係咪又係因為比人攪大左先去認真處理一次今次攪完如果無後續 唔洗半年又擺返哂出黎
重點係「通融」
通融,酌情,係比人情你,係益你。唔係奉旨,亦無話永遠。視乎實際情況

大家禮讓,無阻人無人投訴,情況無變
咪一直通融
你阻到人,咪可以唔通融你,你根本無聲可以出

呢個世界大把人覺得通融就係奉旨
個死肥佬就係其中之一
講出重點,肥佬講到好似囉正牌咁,都癡撚線

建議隊埋上東張,咁先有可能有機會有聯合行動洗地
光頭佬成家人都白卡咁,個樣又奇怪
講得好好
咁都有得做宣傳?
呢條肥佬咪搞到成個花墟其他鋪俾人出告票囉
照計可以拉佢話佢自稱三合會...
間鋪止唔止擺出三呎?擺到出馬路啦wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞