Channel C 花墟惡霸花店條片幾好睇

855 回覆
459 Like 11 Dislike
差佬食環都無佢符
消防佬得唔得?

成條路阻晒好明顯有即時危險啦
配角勁搶戲
無,形容得好貼切 依家真係好少聽到後生仔用呢個TermChing貴庚?
其實都幾奇怪
得個白衫係度屌
d細就睇戲
最後好似連機都唔想開
準備拉人

然後班細嘅冇一個睬佢
lmlm
歷史因素?
同佢嘈到聲都拆叫識玩

單嘢通晒天,仲唔揸正嚟做成條街整頓,夾食環消防日日巡大撚把嘢玩啦
高級長官笑到仆街

封信都冇話嗰度係佢擺得,以前冇人投訴 而家就唔俾投訴
首先條路就一定係公家 睇地磚就知
緊係啦,開機要做寫勁多嘢
哩條花墟街真係要正視
成條街間間都放撚到出馬路 根本冇位行
啲人都要出馬路行
上次行過見有部車車到路人隻腳
聯合行動要上面班大sir做先得架
依家隻咩喳靠惡啫
youtube讚佢班人都on99 明明成個處理方法勁仆街
係咪雞仔餅黎 特別惡呢種
有冇手足走出嚟撐花店
好彩有煽動罪, 唔係呢啲潮州幫真係咁惡.
呀卓永興副司長又話要打擊阻街既?
點解差佬食環隻眼開隻眼閉既
隻時沙靠惡靠恐
講道理佢一定無,問肥佬係咪業主
肥佬話咗係,佢又扯去第二個話題
中新网7月3日电 据香港星岛日报报道,香港警务工作挑战不断,回顾八、九十年代那些年,警匪交锋不断,警察出更经常穿避弹衣。现已扎职警署警长的陈志文,1993年在油麻地追截枪匪,险遭冷枪轰毙,幸捡回性命,惟左手臂中枪受伤,被诊断10%永久伤残;然而身体残障,却没把这“勇”字当头老差骨打垮,更凭着坚毅意志,继续走在最前线,挑战自己,服务市民。

“子弹朝心脏射过来,左手中枪改变了子弹方向,得以捡条命。”现年45岁的陈志文,自少立志当差,希望能维持公义,儆恶惩奸,更因表现勇猛,被同袍戏称“阿勇”。由于其左手约20年前受枪伤后,活动能力至今仍受影响,但今年3月,他却再度加入“蓝帽子”(警察机动部队),接受包括体能等严格训练,确是既“坚”且勇。

警方数字显示,去年与前年匪徒使用真枪行劫案,均录得令市民安心的“零”纪录;但在上世纪八、九十年代,这样的日子,却是遥不可及;在前线执勤警务人员,随时成匪徒“箭靶”。

1993年1月2日晚上10时许,驻守油麻地警署的阿勇,当晚身穿军装当值,跟姓湛穿便装出更“拍档”,在区内进行“犁庭扫穴”反罪恶行动,两人巡至弥敦道近宁波街,突闻“警察电台”(无线电通讯)指贼人持枪打劫茂林街太平馆餐厅,陈接获讯息与湛飞奔赶往现场。

“当时我俩沿弥敦道,在转入茂林街时,赫见四个人迎面跑过来,湛即大叫:‘警察’但那四人迅速跑入一条横巷。”

阿勇与阿湛尾随追入不敢松懈,手持电筒小心前行。当追至附近逸东酒店对出,两名热心市民向他报称,见贼人登上一部的士逃走,其时交通灯号刚转绿灯,为怕贼人逃脱,遂不顾一切跑至灯口拦截载有贼人的士。“当时我负责封乘客位,阿湛则封司机位,我见乘客位车窗打开小许,刚探头望入车厢,即刻听到‘砰!’一声,左手臂就‘中招’(中枪)!贼人在车内向我放冷枪;心想一定要开枪还击,否则我必死无疑!”

阿勇随即向的士内匪徒连轰多枪,惜四枪都未能打中对方,拍档阿湛则被悍匪开枪轰伤右臂及左大腿,两警中枪后匪徒下车逃去。约一个月,重案组终掌握线索,将该帮悍匪全部擒获。
  阿勇因左手中枪,已无法再如昔日活动自如,医生诊断其为10%永久伤残。忽然成残障人士,阿勇并无因此怨天尤人或自暴自弃,在前后诊治约10个月,他重返警队岗位,继续除暴安良。
  阿勇说,觉得自己好好彩,子弹没打中心脏,今日十只手指仍可郁动,还可做掌上压,再入蓝帽子受训,可以开枪。其实如果你觉得自己残障,那你便是残障,我觉得自己没问题,便与正常人一样,公平与否,全靠自己争取。
潮?
個三柴覺得佢無野做搵野黎做
成班細嘅冇動作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞