Bitcoin / Crypto 集中討論區 (486)#幣安CZ違反證券法!

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
個個玩ai
無人care 完宇宙同弊市
至下爆到下年 等 Apple 舊野出
堆側鏈根本垃圾 eg SOL
所以咪話而撥亂反正
莫非閣下係ETH/BTC maximalist
係既話就無謂討論,冇乜討論空間
證明一條鏈係咪垃圾,竟然唔係由用家量/TVL/developer來決定,而係因為SEC話隻幣係未登記證券,然後造市商下架,導致幣值下跌,所以就係垃圾
想請教下 Solana 有咩 metrics 比 Ethereum 優勝
你確定真係拎Ethereum來做比較?
Ethereum個最強且無法取代既地方,就係佢係最大、最主流,所以帶來安全性最「好」既優點,但除此之外查實同所有L2、側鏈比,都係輸。你調返轉諗就明,如果Ethereum咁好洗好用,仲洗乜搞咁多鏈出來,剩係用Ethereum咪得
要記住既係,冇完美既鏈(至少而家係),總會有優缺,每條鏈既特色都會導致應用上既唔同

事旦google左個比較圖
應該調返轉咁講: Ethereum 既主要問題就係唔 scalable,transaction 太貴,所以先有其他 chain 出現

如果 Ethereum transaction 好平,大部分 user/developer 就只會用 Ethereum,其他所謂 ETH killer 基本上無咩生存空間

所以側鍵有無未來更重要係睇 Ethereum / Ethereum L2 有無方法 scale up 到
如果紅隧真係咁好使好用
仲洗乜起東隧西隧
結論:東隧西隧>>>>>紅隧
紅隧得個老字 執柒左佢啦
老老實實,ETH如果可以擴展到每樣野都係最頂級表現,GAS係最平、TPS又係最高,自自然然乜野側鏈、副鏈、仿鏈、模組鏈(我鳩譯)咪自自然然收皮冇人用
用親ETH鏈我都好肉赤
幣市第N前玩完
卜籽 幾時返泥救港
救不到了
回天乏術
無人買btc嘅話個價係唔係會陰跌
唉 btw 屌你!
其實crypto市場已經過氣
SOL 咩事
斃市勿估底
跟沽仲好
肯𠹌定又係你塊布喺度賣賣賣
你肯沽,一早已經財自左
MATIC
屌你老母
媽的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞