幾時開始樓主呢個詞深入民心?

217 回覆
31 Like 386 Dislike
OP有assburger 體諒下
開po果條友有精神病 原諒佢
收皮啦你入筷子架咋你撚識上網咩
返去數1-11啦
「樓主」真係哩十年八年先出現
以前好早期,香港論壇真係好少有一個專稱去稱呼開Post 嗰個
至於「樓主」係由中国用先定香港用先就唔係好確定

純粹個人感覺
近年的確係有唔少網絡用語由上面挪用過嚟
唔否定有啲又真係幾易用兼傳神嘅
都有人會講原po/原post
不過台灣仔用多
中一玩2000fun一個區最大果個叫版主
管理員就即係成個2000fun既管理員
開post條友叫帖主?唔撚記得
但樓主好似去到後期去玩高登先出現
肯定唔係近10年8年囉
起碼20年前留言板/bbs已經用緊樓主,就算支那用都係跟風ja
或者真係再往前推,再早多幾年喺香港出現都未定
十年八年只係我隨口噏少咗

但最早期香港網絡肯定無用開「樓主」去稱呼開帖者
56k年代香港bbs,留言板,形容發起討論都只會係講「開topic」或者「開post」
本來香港人就無話開post 等於「起樓」哩個概念
「樓主」哩個稱謂肯定唔係香港發源先
版主唔係某個板嘅大佬咩
頂樓 沙發 板凳 地板 地下室
版主唔係管晒成個section(例如成人台)check人開post有無違規個個人咩?
辟易有冇話你on9?
版主=LIHKG 嘅台主
我屌你老味名詞同動詞你都唔撚識分
日日群撚住cctoy 就搞到自己變成咁
叫你老母揀間嚴重智障學校比你條柒頭讀啦
我唔想問侯你
但明顯樓主有人已經解釋左比你聽
以前的確係無樓主呢樣野
咁多人講你都唔撚信?
定係你班細路唔知道你自己都用左?

以前的確係叫開post
無錯
樓主呢個詞係之後先出現
係56k年代,仲係玩緊石器時代時
龍族天堂時,論壇仍然係叫開post同post主
打錯,係樓上果幾位巴打
多人講你就事實?
共黨人夠多啦?
日日叫你愛國又唔撚見你叫人愛國?

名詞動詞都唔識分
睇你條撚樣都係顯卡當蝗語既柒頭00後
你係00後,我都未係00後
我係最早期香港果堆論壇會員
以前叫op架喎
你解釋比佢地聽啦
班細路唔信
如果覺得唔啱可以自己去改大典

https://evchk.fandom.com/zh/wiki/%E6%A8%93%E4%B8%BB
樓主
樓主一詞意思為一個題目或帖子的發起人,由大陸論壇傳入香港,在台灣叫作原PO。起源是因為貼子的第一篇文章(即發起人)多數都在一頁的最頂,而其他人的回文令文章好像一座樓,位於最頂的文章發起人就順理成章成為樓主。在大陸網民聚集的討論區內,樓主一詞常被簡寫為LZ,此簡寫來自樓主的普通話拼音「Lou Zhu」。香港的討論區也普遍接納了「樓主」此一用詞。

外國討論區也有意思相同的OP,為Original Poster(原始發文者)的縮寫。在膠登討論區,大部分會員都使用「OP」,而不使用被視為「大陸術語」的「樓主」。
係佢地唔相信ja
你睇下果班細路一屌就屌你00後
有好多字都已經深入民心左
所以一直以為係香港傳入
仲有啲乜鬼蓋樓 沙發 板凳果啲terms
我地都可以拎黎用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞