幾時開始樓主呢個詞深入民心?

217 回覆
31 Like 386 Dislike
開post嗰個
吉sir又柒
分唔分到繁體同殘體網分別幾早
由05年開始已經玩香討 幾肯定唔係咁解 板主係講果個section (板)既admin, 可以定板規 刪post 禁言果d

樓主就唔係一開始有既 隔咗幾年先慢慢有呢個字
都年經嚟
其實原本講叫op
之後冇人跟
算撚數啦
因為我早段係玩miniforum.org
因為佢死左,實在搵唔返當年佢地點稱呼
如果我無記錯係叫開post同post主
無樓主呢個詞
所以有段時間佢係用個板主,樓上,樓下黎形容
我大約0809年長駐係世界新聞同果班五毛玩
所以知道
好多連登仔唔知ma
咁你要屌人講蝗語
你首先要知道本身佢有咩字已經慢慢變成左
你自己都用既字
佢係
唔撚識就去上下樂古啦垃圾
咪9樂古
香港online game樂壇
論香港最早邊個夠miniforum同高登
論乜鳩早呀傻閪

講緊你連版主個term都唔識就咪撚獻世啦

你有冇諗過睇醫生???
我早你太多啦
因為香港online game論壇
同樂古先05年

自己查下樓主呢個詞係源自香港定大陸
2000FUN都係同期咋WO
2000fun唔多講政治
當時小朋友低齡入去玩
當時迷你同高登稱為2大大壇
被高登人定義為小朋友的論壇,是小朋友的王國。根據非正式的統計,那裏的年齡層最大也不過是20歲,平均年齡為14歲。對於年齡層較高的高登,無疑是一個完完全全的小朋友王國。

對於我黎講,當時既2000fun即係仲幼稚過連登
當然依家呢班人都應該2字尾

你呢D提出黎其實有咩意思?
老屎忽系列?
因為你提出左2000fun呢個話題
事實上依家我估大部份連登仔
幼稚極都未幼稚得過當初2000fun
高登同迷你論壇佢地最早係99年成立
高登再遲1年,所以當時所有精英都集中晒呢2個壇
係99年時,ftp興起時,未有bt,迷你論壇係主導
當時d大學生都會係迷你,而中學生會係高登
主人
印象中無用過

(2022-2023)吉邨春袋子笨柒收集區
https://lih.kg/3334521

唔係唔 大陸d獨有柒用語 一睇就知
同廣東話格格不入
記得有期好多人講
666 牛b 都唔重上面既文化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞