幾時開始樓主呢個詞深入民心?

217 回覆
31 Like 386 Dislike
應該叫帖主
以前係叫POST主
right
用左十幾廿年啦
你冇撚病呀
用左10幾20年無睇到個出處係邊?
細個上香討
板主同樓主都唔同

岩岩 check 完
你有用過板主???00後?求其google就亂噏?
有冇撚用過香討個隻format既論壇架屌你老母
呢種論壇同連登唔同
連登就得連仔佢地幾個係admin, 但其他論壇每個版都會有各自admin, 例如時事台一個admin, world台一個admin
佢地通常唔係叫xx台,係叫xx板,所以時事台,可能叫時事板,而時事板個admin就叫板主
乜撚野post頭叫板主真係上咗廿鳩幾年網都未撚聽過,00後唔柒識就咪撚衝出嚟柒扮代表啦屌你老母
你指既以前係指幾時?
我04 05年開始上香討都係叫緊樓主
我由miniforum上起
最早期既論壇之一
所以知道早期係叫開post
OP, gg!
論壇時代玩左咁多年,版主係講緊果個版既管理員囉
利伸:做過版主
好耐以前啲討論區套件
po 下面嘅reply 係叫一樓二樓三樓
op 喺頂樓就叫樓主
係大陸人台灣人香港人定邊度嘅華人譯就唔知
但版主就一定係另一樣嘢嚟
咪就係囉條傻閪擺明未撚玩過discuz論壇
版主就一撚定係個個版個版主,點撚會係post主叫版主都戇鳩鳩
論壇->版->post
點撚會有版主,邊撚個香港人叫過開post既人做版主唔該揮一揮手,可能真係我見識少唔識野樓主真係癡撚柒線
其實以前簡單係講開post同post主
亦有人用板主
成班傻閪總之大陸有用就係蝗語
大陸都用「你,我,他」,咁不如「你,我,他」都係蝗語啦
係用開po主、版主就第二樣嘢啦,你又柒啦大佬
你30分鐘內
影BNO個封面+連登AC名
我即刻同你道歉又點話
我記得嗰時未有一個統稱
我自己就叫 post 主
版主係指吹水版,財經版,娛樂版個admin
點解要就你?
不如講下你個以前係幾時
same, 版主,超版,admin都做過
點撚會叫開post個人做版主除非咁岩阿版主開post
post主,帖主,樓主都見過,後尾叫叫下就樓主最多人用
大陸叫LZ
迷你論壇幾時我咪幾時
最早期既論壇係ftp,連bt都未有
之後先開始有香討,uwants
可能依家既後生都唔知以前睇av係咩網
係叫18jack.com,依家應該仲存在
樓豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞